Det er Varg Veums første kveld på Den Nationale Scene i Bergen. Gjennom to timer og tjue minutter har premierepublikumet fått en solid dose krim og 60-tallsmusikk. Publikumet reiser seg for å hylle «Bamse», Anna Bache-Wiig og de andre skuespillerne, og selvfølgelig forfatteren Gunnar Staalesen, den svenske instruktøren Staffan Aspegren og alle de andre som har vært med på å få Varg Veum på scenen for aller første gang, i oppsetningen «Falne engler».

Slipper jubelen løs

Når teppet er gått ned for siste gang slippes jubelen løs. Det er gratulasjoner og klemmer, og kanskje en aldri så liten tåre i øyekroken for noen. I hvert fall aner vi antydning til gledestårer hos Gunnar Staalesen.

– «Bamse» er jo Varg Veum, sier han til Bergens Tidende med et kjempestort glis.

– Han har vært det i Radioteateret, og han har vært det på filmsnutter. Nå er han det på scenen, og det fungerer, med riktig dialekt og alt, flirer mannen som har skapt den litt slitne, bergenske privatdetektiven.

Og Bjørn «Bamse» Willberg Andersen selv er klissvåt — men lykkelig - etter å ha vært drita full Varg Veum i bergensregnet bare minutter før. Liter på liter med vann har strømmet ned på scenen der han oppholdt seg med en flaske brennevin i nevene.

Men selv oppe i all viraken med gratulasjoner og klemmer, tar han seg tid til en mini-analyse av egen innsats som Veum.

– Jeg føler at vi har funnet en type som vi kan forsvare. Varg Veum-figuren er jo allemannseie, og folk har ham inne i hjertene sine. Da er det selvfølgelig spesielt å skulle skape ham på en scene. Men jeg føler meg vel, sier «Bamse» til BT.

Unge musikere

I «Falne engler» skal det være 60-tallsmusikk, og gruppen «The Harpers» fremstilles av et ordentlig band, nemlig The Alexandria Quartet, som består av fire gutter på 20 og 21 år, den samme alderen som medlemmene av The Beatles og The Rolling Stones var da de begynte.

– Det var rett og slett veldig, veldig moro, sier de fire til BT etter teppefall. De har høstet stor applaus for sin versjon av «It's All Over Now», og går av scenen med en god magefølelse.

– Akkurat den låten er den vi selv likte aller best, så det var veldig ok at vi kunne avslutte med den, sier ungguttene.

I Varg Veums ånd

– Det har vært en fin kveld i Varg Veums ånd, smiler teatersjef Morten Borgersen til BT idet han forlater scenen for å gå opp i restauranten for å delta på premierefesten.

– Jeg synes det er skapt en fin atmosfære, og publikum får en god blanding av krim, musikk og mye annet, sier teatersjefen.

Informasjonsleder Ole Klemsdal ved DNS opplyser til Bergens Tidende at det nå er lagt ut billetter for salg fram til 20. januar på «Falne engler».

– Vi har muligheter for å kjøre ekstraforestillinger fram til 3. februar, men så er det slutt, da er det andre produksjoner som presser seg på, sier Klemsdal, som kan glede seg over 15.000 forhåndssolgte billetter til denne forestillingen.

PUBLIKUMS HYLLEST: Bjørn «Bamse» Willberg Andersen tar imot publikums applaus etter å ha fremstilt Varg Veum på scenen for første gang.

STRÅLTE: Anne Bache-Wiig strålte, og Bjørn «Bamse» Willberg Andersen er våt, men lykkelig, etter teppefall.

VEUM OG FORFATTEREN: Bjørn «Bamse» Willberg Andersen (t.v.) og Varg Veum-forfatteren Gunnar Staalesen hilser publikum fra scenekanten.