TOR LEIF PEDERSEN RUNE SÆVIG (foto)

Navnet rallylydighet henspiller på at føreren forholder seg til skilt i banen som forteller hvor og hvordan hund og fører skal forflytte seg. Akkurat som i bilrally. I denne formen for konkurranse er det flere øvelser enn i de tradisjonelle hundesportsgrenene lydighet og agility. Og føreren har lov å klappe i hendene, snakke, plystre eller til og med synge til hunden!

I helgen ble det arrangert kurs i rallylydighet på Fjellanger Hundeskoles anlegg på Stend. Instruktør og dommer var Irene Heggen fra Bjørkelangen. Hun forteller til Bergens Tidende at 38 ekvipasjer deltok på kurset.

Løs og ledig

— Det deltok hunder på ulike nivåer, fra elitehunder i andre hundsportsgrener, til nybegynnere. De fleste var hjemmehørende i Bergen, men det deltok også folk fra Stavanger og Østlandet, sier Heggen.

— Rallylydighet ble utviklet i Canada og inneholder mange av øvelsene som brukes i vanlig lydighetskonkurranser. Men den nye formen skiller seg fra vanlig lydighet ved at rallylydigheten er mer løs og ledig, og skjer på tid. Hvis to hunder har samme poengsum, vil den vinne som har brukt minst tid, sier hun.

Alle kan delta

— Det konkurreres i flere klasser. I de to laveste klassene føres hunden i bånd, mens deltakerne i den øverste fører hunden uten kobbel. Løypen inne i banen er ulik fra stevne til stevne, sier Heggen.

— Dette er en konkurranseform der alle kan delta såfremt hunden kan gå på plass, sitte, dekke og stå på kommando. Hunden må være lydhør og må være trent på de grunnleggende elementene. Når disse grunnferdighetene er på plass, kan man gå rallylydighet og ha det moro. Nybegynnere kan hevde seg blant mer trente og meritterte, sier Heggen.

Kurset ble avsluttet med konkurranse i flere klasser.