Solen steiker, og over hele Torgallmenningen høres en salig sommerblanding av lyd. Trekkspill og country blander seg med hip hop fra kassettspilleren til en breakdancende gutt. Gatemusikantenes inntog i Bergen er et bombesikkert sommertegn.

Fem om gangen er nok

— Mer enn fem på en gang går ikke. Man kan ikke lage trompetlyder med munnen, synge og spille munnspill samtidig, sier GeeGee Kettel unnskyldende.

Tyskeren Kettel er et helt orkester alene. Sammen med datteren Soluna (15) er de et familieband. De er i Bergen for trettende året på rad, og nå hviler de ut ved sjømannsmonumentet etter endt forestilling.

— Jeg har reist i over femti land, og har vært underveis i 25 år, forteller Gee Gee Kettel.

I sommerhalvåret reiser han rundt i Europa og spiller. Om vinteren er han mye i Guatemala. Når han ikke spiller om sommeren, bor han på Bornholm i Danmark hvor Soluna går på skole. Hvert år i juli reiser hun rundt og spiller med pappa.

— Det er ikke så mange som har en liknende sommerjobb, medgir Soluna.

— Men jeg liker det veldig godt. Det er moro å treffe masse nye folk, sier hun.

Trangt om plassen

Torgallmenningen er hovedferdselsåre for fotgjengere, og dermed også gullåre for gatemusikantene. Det er trangt om plassen.

— For å kunne spille på gaten med det formål å tjene penger må man ha tillatelse fra kommunen, sier politiførstebetjent Helge Staven.

Han er ute og patruljerer, og står rett ved Gee Gee og Soluna.

— Men det er ting vi prioriterer mer enn å sjekke gatemusikantene, vedgår Staven.

— Hva sa politiet, spør Gee Gee etterpå?

Han får svar, tenker seg om og sier fornøyd:

— Jeg visste ikke at man måtte ha tillatelse. Hyggelig at de lar oss få spille allikevel, sier han.

Drevne russere

På den andre siden av monumentet tar Neva Brass Quintet oppstilling. De fem russerne er godt kjent fra før i Bergen.

— Vi har vært her seks år på rad nå, og liker Bergen. Naturen og kvinnene her er fantastiske, sier Alexander Lakovlev.

Alle i gruppen er utdannet ved musikkonservatoriet i St. Petersburg, og spiller til vanlig i forskjellige symfoniorkestre i Russland. Om sommeren spiller de alt fra klassisk til jazz på gaten i Norge og Tyskland.

— Vi gjør dette for å ha det gøy, og for å tjene penger til nye instrumenter, forteller Alexander.

De fem russerne går i gang med å spille, slik de har gjort hver eneste dag så langt i juli. Tonene strømmer ut av tubaer, trompeter og tromboner.

Folk stopper opp for å lytte.

— Dette er bra musikk. I Oslo er det mange gatemusikanter som bare kan en sang som de spiller om og om igjen. Det blir fort kjedelig, sier Anders F. Rudnå, som er på ferie i Bergen.

Bråk i bokhandelen

Nordli bokhandel er nærmeste nabo til konserten. Der står døren åpen om sommeren.

— Veeel.

Butikkmedarbeider Hanne Marthe Alvsvåg nøler litt når hun blir spurt om hun liker musikken.

— Du vet, de spiller hele dagen. Og når de spiller orkestermusikk så kan det fort bli veldig mye likt. Jeg liker det bedre når det er sang til, sier hun.

— Høh, du er alt for diplomatisk! skyter en kunde inn.

På torget spiller Neva Brass Quintet ufortrødent videre. Foran de fem russerne har det etter hvert samlet seg en stor gruppe mennesker som blir servert en spesialversjon for blåsere av «Anitras dans».

Og på plassen vandrer politiførstebetjent Helge Staven rundt og passer på at ingen av de oppslukte tilskuerne blir frastjålet lommeboken sin.

Nielsen Rune
Nielsen Rune
Nielsen Rune
Nielsen Rune