Det kom frem da en ekspert på lyd, kriminaltekniker Truls Birkeland, onsdag vitnet i Møhlenpris-drapssaken.

Han er brukt som ekstern, kriminalteknisk sakkyndig.

På oppdrag fra politiet har han gjennomgått, rensket og analysert lydopptakene fra nødsamtalen med akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK).

Det er den nå drapstiltalte kvinnen (41) som ringer AMK, mandag morgen den 4. november i fjor, fra en mobiltelefon.

Tilsynelatende er hun da ved siden av sin skadde samboer — i gangen i leiligheten deres. Hun er svært fortvilet, forteller om et knivstikk, gråter og snakker mer og mindre sammenhengende.

— Kom igjen NN (avdødes navn), hva er det du holder på med, sier hun hulkende i starten av opptaket.

I andre enden, hos AMK, blir hele telefonsamtalen tatt opp.

- Legger fra seg mobilen

Ut fra analyser av blant annet klang og akustikk, har lydeksperten kommet til at kvinnen på et tidspunkt i nødsamtalen legger fra seg telefonen.

Dette henger tidsmessig sammen med at kvinnen av AMK-operatøren blir bedt om å finne et håndkle og presse mot det blødende stedet.

Så hører lydeksperten trinnlyder og at stemmen hennes blir gradvis svakere - og at hun så snakker på et sted som akustisk er forenlig med at hun befinner seg i stuen.

— Så høres noe hardt som legges bort, forklarte lydeksperten i retten.

I en rapport har han beskrevet lyden som en klirrelyd, forenlig med at noe legges bort eller slippes.

Etterforskningsledelsen ba ham sjekke om dette kunne være lyden av en kniv som blir puttet i en gryte.

Polititeorien er at tiltalte kan ha tatt med seg en drapskniv fra gangen og kastet den fra seg i en gryte som sto på kjøkkenet i leiligheten.

Tre kniver

Etter knivstikkingen fant politiet tre kniver i en gryte i oppvaskkummen, blant annet en biffkniv og en filetkniv. Disse knivene er også blitt veid som et ledd i etterforskningen, den tyngste veier 100 gram.

Undersøkelser av knivene har ikke gitt DNA-resultater, verken på skaft eller knivblad. I det hele tatt har politiet ingen fellende tekniske bevis i saken.

— Det kan ikke utelukkes at noen av knivene kan ha blitt brukt, sa statsadvokat og aktor Ellen Cathrine Greve i sitt innledningsforedrag.

Slapp kniver

Sammen med politiet dro lydeksperten i år til leiligheten der knivstikkingen skjedde.

Der gjorde han flere referanseopptak. Blant annet slapp han forskjellige kniver fra 10-15 centimeters høyde ned i en gryte i oppvaskkummen i leiligheten, ta opp lyden av det - og så sammenligne med den originale lyden av «noe hardt som legges bort».

Basert på det konkluderte han slik i sitt vitnemål i tingretten onsdag.

— Jeg kan ikke si at det er en kniv som ble lagt bort. Men jeg mener lyden stammer fra kjøkkenet, og at det dreier seg om en gjenstand som er lettere enn 500 gram.

Drapstiltaltes forsvarer, advokat Rune Valaker, gikk kraftig i rette med lydeksperten i retten.

— Dette er bare sprøyt. Du kan ikke si hvor tungt noe er basert på lyd, sa Valaker.

Senere beklaget han å ha kalt lydekspertens arbeid for sprøyt. Valaker stilte seg likevel uhyre kritisk til bevisverdien av det han kom med i retten.

Valaker ba også flere ganger om ny avspilling av deler av lydopptaket.

— Det legges til grunn i en utskrift av denne samtalen at tiltalte sier både «Jeg mente ikke å gjøre noe vondt» og «Hva har jeg gjort deg», sa Valaker.

— Det er ikke hørbart for meg.

LA VEKK TELEFONEN: En lydekspert har gått gjennom opptaket fra nødsamtalen om Møhlenpris-drapet. Han mener den nå drapstiltalte kvinnen (41) i over halvannet minutt la fra seg mobilen hun ringte AMK med - og at hun så beveget seg bort fra sin knivstukne samboer.
KRASS: - Dette er bare sprøyt. Du kan ikke si hvor tungt noe er basert på lyd, sa forsvarer Rune Valaker om vitnemålet fra lydeksperten. ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ