— Klart opptakene er veldig viktig for lytteopplevelsen. Men minst like viktig er høyttalerne. Hysj! Hører du at perkusjonistene og sangerne flytter seg rundt på scenen? Surround, sier du? Nehei, det er bare tokanals. Stereo. Men med riktig utstyr er det utrolig hva vi kan få til, smiler innehaver av AUDIO DESIGN i Strandgaten, hi-fi-guru Roald Mikkelsen.

Vi er på testrunde til byens mange lytterom. For oss ikke-audiofile en fremmed verden. 17 lytterom fordelt på seks hi-fi-butikker. Det ene rommet mer behagelig enn det andre.

MUSIK MAGAZINET i Veiten har fire slike rom. Tepper på gulvene, gardiner og en anelse skråstilte vegger demper akustikken. Midt i rommene dype skinnstoler med fronten mot et berg med hi-fi-utstyr.

— Det blir mer og mer vanlig med surround og hjemmekinoanlegg, men stereo er likevel tingen dersom du kun skal høre på musikk, sier innehaver Thorbjørn Roll og setter på en Silje Nergaard-cd.

Vi lukker øynene. Skinnstolen blir en liten båt. Vi lar oss drive bort i Siljeland.

BERGEN MUSIKHANDEL holder til i 75 år gamle lokaler i Chr. Michelsens gate. Underetasjen har tre lytterom, med tepper på gulvene, asfaltlydplater i taket, regissørklappstoler og en skinnsofa.

— Det er begrenset hva vi kan få til i disse gamle lokalene, men vi gjør så godt vi kan. Her går det mest i hjemmekinoanlegg, som kundene for eksempel kan deponere og prøve ut hjemme, forklarer butikkmedarbeider Jan Ove Hetleøen.

Hos HI FI CENTERET i Strandgaten viser butikksjef Christian Michelsen oss rundt i fire lytterom - alle med lyddempende gulvtepper, gardiner og møbler.

— Egentlig er lytterommene vår store pest og plage, for vi kan aldri få det likt sånn som folk har det hjemme, forklarer Michelsen og loser oss inn i en dyp skinnsofa - og til «Star Wars» på stort lerret og lyd overalt. Nokså stilig!

Naboen SONY-SENTERET har ett lytterom. Mørkt parkettgulv, hvite vegger, spoter i taket. Musikkanlegget er innfelt i veggen bak en hvit stoffsofa, som står med fronten mot et stort lerret og flere høyttalere. Et rent rom.

— Vi har ikke så mange stereokunder. Her går det mest i multimedia. Hjemmekino kombinert med video, pc og digitalt foto, forklarer daglig leder Audun Mæland og setter på en Silje Nergaard-cd.

Nok en gang reiser vi til Siljeland ...

I C. Sundtsgate ligger HI FI KLUBBEN med sine fire lytterom. Dyprøde vegger, skinnsofaer, gardiner, blomster og nips i veggreolen gjør akustikken tilnærmet lik den hjemme. Også her går det mest i surroundsystemer og hjemmekinoanlegg.

— Det ene rommet er beregnet på dem som liker «en vegg av lyd», smiler tekstforfatter Ole-Vidar Andersland.

Godbiten har vi gjemt til slutt: AUDIO DESIGN har det desidert beste lytterommet. Byens kanskje mest hemmelige hi-fi-butikk har adresse Strandgaten, men ligger i kjelleren under «Klart Svar»-butikken i Chr. Michelsens gate. Ned en knirkete tretrapp bak i butikklokalet, til et bitte lite kontor utenfor et lytterom som man bare må bøye seg i trykksverten for.

Midt på tregulvet står en dyp skinnstol vendt mot et hav av hi-fi-utstyr. Rundt omkring ligger kabler, fjernkontroller, cd-er, dvd-er og alskens dippedutter. Og i kroken står en smilende Mikkelsen lent oppetter veggen.

— Kablene er egenproduserte. Der er purt sølv og olje inni de. Bare kjenn, sier hi-fi-guruen og rekker oss en blå kabel. Så setter han på en Allison Krauss-cd.

Lyden kommer fra alle steder. Det er som om Allison står midt mellom de to giganthøyttalerne foran oss og synger. Bare til oss. Vi synker ned i skinnstolen. Lukker øynene. Lar oss føre bort til lutter lydland.

Siljeland? Hvor er det?

FOR SPESIELT INTERESSERTE: Hi-fi-ekspert Roald Mikkelsen i Audio Design serverer mye godlyd til kunder og andre audiofile som besøker lytterommet hans i kjelleren under «Klart Svar» i Chr. Michelsens gate. Blant andre Leif Ove Andsnes har kjøpt anlegget sitt her.<br/>Foto: KNUT EGIL WANG