— Jeg ble luta lei, sier 93-åringen.

Da Helse Bergen innførte sparetiltak på pasienttransport 14. juli, garanterte de en maksventetid på en time. På tross av dette tok det to og en halv time før 93-årgamle Alfhild Brundtland fikk taxi hjem fra Haukeland Universitetssykehus forrige fredag.

— Selv om jeg var blitt lovet transport innen en time kunne ingen fortelle meg når drosjen kom, sier 93-åringen fra Nesttun. Hun synes det er spesielt kjedelig for datteren Lise Brundtland som tok seg fri fra jobb for å følge henne til legen.

For Alfhild Brundtland startet komplikasjonene allerede før hun skulle på Haukeland. Først var nemlig taxien som skulle bringe henne til sykehuset nesten en time forsinket. Dermed mistet hun avtalt legetime og måtte vente en time før hun slapp til på Kvinneklinikken.

Brundtland ble lovet at det til gjengjeld ikke skulle bli ventetid etter legetimen. Men hun ble likevel sittende lenge. Klokken tikket seg fra halv tre til nærmere fem på ettermiddagen før 93-åringen fikk skyss.

Sparer penger og miljø

Helse Bergen håper å spare 70 millioner kroner i året på å la pasienter som skal til samme område dele taxi. Pengene man sparer ved samkjøring skal føres tilbake til direkte tjenester for pasientene.

Men ingen skal altså måtte vente mer enn en time på medpassasjerer. Hvis så skjer skal pasientene få egen taxi.

Konstituert klinikksjef ved Kvinneklinikken, Ingrid Johanne Garnes, synes det er uakseptabelt at pasienter må vente så lenge som Alfhild Brundtland.

— Det er høyst beklagelig. Det er ingenting annet å si. Spesielt med tanke på at hun har så høy alder, og at det var veldig varmt på fredag. sier klinikksjefen.

Hun vet ikke hvor mange lignende tilfeller det har vært siden ordningen startet. Bergens Tidende vet imidlertid at det ikke er første gang dette skjer. I forrige uke ble BT kontaktet av en dame fra Gulen som fortalte at også hun måtte ligge for lenge å vente på en pasient som skulle i samme retning. Kvinnen, som hadde hjernerystelse, var spesielt oppbrakt over at hun måtte ligge bak i taxien og vente.

Hva synes du om taxitilstandene? Si din mening her.

Nicolay R Nicolaysen