— Det der kommer med trening, oppmuntrer masterstudent Marianne Brattås og ber gymnaselev Hanne Hvidsten om å prøve en gang til.

Det er ikke lett å få en dråpe med væske til å havne i bunnen av reagensrøret, og ikke i kantene.

Sammen med over hundre andre gymnasiaster, samt studenter og andre nysgjerrige tilbrakte Hvidsten formiddagen på laboratoriene ved Molekylærbiologisk institutt i går.

Spennende kjønnsforvirring

Instituttet har 10-årsjubileum, og i tillegg til foredrag var gårsdagens åpne dag en del av feiringen. I et av laboratoriene kunne man for eksempel se litt nærmere på hannfisker som produserer egg.

— Ugressmiddel og pcb er to av mange miljøskadelige stoffer som forstyrrer eller setter i gang hormonproduksjon hos fisk, forteller Marianne Brattås.

Det fører blant annet til at hannfisker produserer egg.

Hanne Hvidsten og klassevenninnene følger spent med. Men hvorfor valgte de å gå på akkurat denne posten?

— Kjønnsforvirring hørtes litt gøy ut, forteller jentene med påfølgende kollektiv latter.

Etterpå går veien videre til stasjon for kreftforskning.

Lærer Helle Angelfoss ved John Bauer videregående synes invitasjonen fra universitetet er kjærkommen.

— Vi er i ferd med å bygge opp vårt eget laboratorium på skolen, men det er veldig kjekt for elevene å komme hit, sier Angelfoss. Oppfordringen til instituttet er klar:

— De burde hatt åpen dag hvert år!

Ikke for lønnen

Hvor lang tid tar doktorgraden? Er lønnen god? Kan man forske på brystkreft når man har skrevet oppgave om HIV? Hva gjør egentlig en kreftforsker?

Spørsmålene er mange til doktorgradsstipendiat Elisabet Ognedal Berge. Førsteårsstudent i molekylærbiologi, Ole Jakob Skåtun, er en av dem som lurer. Han synes det er givende å observere livet på laboratoriet.

— Veldig greit å se hvor folk jobber og hvordan det faktisk ser ut her, sier Skåtun.

Så var det lønnen, da.

— Der må jeg være ærlig og si nei. Du blir ikke rik av dette, men vi har et utrolig kjekt og inspirerende miljø her. Flat struktur, unge folk og en sjef som går rundt i klogger og forteller vitser, frister Elisabet Ognedal Berge.

ØSTROGENTEST: Med pipette og reagensrør sjekker Hanne Hvidsten (18) om forsøksfiskene har fått for mye østrogen innabords. Masterstudent Marianne Brattås (t.v.) forklarer mens Vivian Bakkane (18) følger spent med.
Sævig, Rune
SURPRISE: Visste du for eksempel atdenne karen holdt til på MBI-labben?
Sævig, Rune
CELLEGRANSKNING: Felipe Christian Magnus (20) fra Tanks videregående får seforskjellen på friskt vev og kreftvev gjennom mikroskopet.
Sævig, Rune