I begynnelsen av 2002 trengte 39-åringen fra Askøy en ny motor til en sjark han hadde kjøpt. Prisen for motoren i Norge ville være 300.000 kroner. Askøy-mannen fikk tips fra en kamerat om at motoren ville være billigere i Sverige. Han reiste selv bort og fikk levert motoren til spesialpris for båtbyggere. Da han fortollet båten, betalte han ikke båtmotoravgiften, og sparte på den måten mye penger.

Svenskehandelen gjorde at 39-åringen forsto hvor enkelt det var å unngå å betale avgift på båtmotorer, og han begynte de neste årene å handle i stor stil.

I perioden 2002 til 2005 innførte han 16 båtmotorer som han unnlot å betale båtmotoravgift for. I tillegg tok han inn 16 motorer som han tok inn i landet uten å fortolle i det hele tatt.

Da 39-åringen var i Nordhordland tingrett denne uken forklarte han seg om hvordan ryktet hadde gått om hvilke båter han kunne bygge, og hvilke motorer han kunne levere med til en rimelig penge.

39-åringen forklarte at han som regel tjente 20.000 kroner for hver båtmotor han kjøpte for videresalg i Norge.

39-åringen forklarte også at det var han kun han som holdt kontakten med de svenske leverandørene, fordi han ikke ville at noen skulle handle med dem uavhengig av ham.

Retten har nå dømt 39-åringen til ett års fengsel for bedrageri og brudd på tolloven.

I skjerpende retning legges det vekt på at de forthold han er tiltalt for er forhold som har pågått regelmessig over lang tid, og at det er snakk om omfattende unndragelser. Samlet har han unndratt merverdiavgift for 800.000 kroner og båtmotoravgift for over 1,2 millioner kroner. 39-åringen er dømt til å betale nær en million kroner i erstatning til Tollregion Vest-Norge.

I tillegg inndrar de til fordel for statskassen 600.000 kroner 39-åringen hadde stående på konto og en båtmotor av merket Volvo Penta.