— Dette er den verste bedragerisaken jeg har hatt i hele min karriere. Her er det snakk om å ta hjemmet fra en eldre dame slik at hun står ribbet tilbake. Det er utrolig rått og kynisk, sier politiadvokat Tore Johan Sørland.

Toromsleiligheten som kvinnen eide var nedbetalt. I dag bor hun i en trygdeleilighet som sosialkontoret har skaffet henne. 67-åringen har også en gjeld på 200.000 kroner fra ulike transaksjoner som hun ikke selv kjenner til.

— Hun hadde alle sparepengene sine i leiligheten, opplyser Tore Johan Sørland.

Løy om pengeproblemer

Tidligere er den 20 år yngre eks-samboeren dømt til seks års fengsel for bedrageriet. Denne uken ble to menn dømt til straffer på henholdsvis tre år og to og et halvt år for å ha deltatt i forbrytelsen. Kjæresten til den ene av dem ble frikjent.

67-åringen ble kjent med eks-samboeren og de to tiltalte vennene gjennom en felles bekjent. I retten forklarte de at kvinnen hadde økonomiske problemer og at en av dem derfor skulle ordne med refinansiering av gjelden. Dette har vist seg å ikke stemme.

Eks-samboeren ville også at hun skulle selge leiligheten fordi den ikke var bra nok for dem. Salgsoppgjøret på 670.575 kroner ble overført til en konto som er eid av en av de tiltalte mennene og kjæresten hans. Dagen etter ble 300.000 kroner overført til kvinnen, men like etterpå ble kontoen belastet med en remisse på 150.000 kroner og et uttak på 70.000 kroner.

Får neppe pengene tilbake

Retten mener at kvinnen er blitt grovt manipulert av de tiltalte mennene. 67-åringen har slitt med nerveproblemer og smerter. Derfor har hun i perioder brukt sterke medisiner.

— Jeg føler meg naiv, dum og lettlurt. Det er utrolig at jeg har latt dette skje, men jeg var blind av forelskelse og veldig nedsløvet av smertestillende medisiner, sa 67-åringen da Bergens Tidende snakket med henne tidligere i år.

Bergen tingrett slår fast at de to tiltalte mennene er erstatningsansvarlige for kvinnens tap etter salget av leiligheten. Det er likevel usannsynlig at 67-åringen får pengene tilbake.

— Begge to lever av trygd. Kanskje kan de trekkes litt hver måned, men det er tvilsomt at hun får pengene tilbake. Leiligheten er jo tapt, sier Sørland.

De to tiltalte mennene har hele tiden nektet straffskyld. Advokat Jostein Alvheim som representerer den eldste av dem varsler at dommen blir anket.