— Det var en svikt i rutinene, som er beklagelig. Vi tar det alvorlig, sier assisterende fengselsdirektør Rune Greve i Bergen fengsel.

Sikkerhetsbruddet skjedde for nøyaktig en måned siden. Om kvelden meldte en av de 14 kvinnene på avdeling C fra til fengselsbetjenten om at hun hadde migrene, og ville ta tidlig kveld.

Da kvelden kom, og betjenten skulle gå siste runde for å sjekke at alt var som det skulle, kikket vedkommende inn i cellen til kvinnen.

— Det så ut som det var en person som lå der, sier Greve.

- Ønsket å gjøre oss et pek

Men det var det ikke. Kvinnen hadde derimot dandert dynen og lagt sine hair extentions på puten, før hun gikk inn på en annen celle på avdelingen. Der bodde to kvinnelige innsatte.

Natten gikk.

— Vi har ikke avdekket at de har gjort noe spesielt. Det virker mest som om at de har ønsket å gjøre oss et pek, sier Greve.

Morgenen etter gikk en fengselsbetjent inn på cellen hvor han forventet å finneen sovende kvinne.

— Du kan tenke deg selv hvordan det er når man ikke får livstegn og går bort for å vekke vedkommende, og så finner dette. Det er en støkk som sitter ganske dypt, sier Greve.

- Kunne ikke rømt

Like etter ble den innsatte funnet sammen med kvinnene på den andre cellen.

— De ble umiddelbart flyttet til en mer restriktiv avdeling, og dubleringen ble splittet, sier Greve.

På grunn av sprengt kapasitet har fengselet plassert flere innsatte på hver celle, såkalt dublering, for å redusere soningskøen. Det var grunnen til at det bodde to kvinner sammen på cellen i utgangspunktet.

- Kunne kvinnen ha rømt?

— Nei, det skal mer til for å komme seg ut av Bergen fengsel, sier Greve.

Vurderer å forby hair extentions

Fengselsledelsen har varslet Kriminalomsorgen regionalt og Kriminalomsorgsdirektoratet om rutinesvikten.

— Vi må redegjøre for rutinesvikten og se hvordan vi kan lære av dette, sier Greve.

Det blir ingen reaksjoner mot boenhetsbetjenten som gikk runden på avdeling C den aktuelle kvelden.

— Men det blir presisert at man skal få livstegn fra de innsatte for å være sikre på at de er der, sier Greve.

Det vil også bli vurdert om de innsatte skal nektes å bruke hair extentions - løshår som festes i det eksisterende håret for at det skal se lengre eller fyldigere ut. Parykk er allerede forbudt.

— Det vil nå bli vurdert nærmere om innsatte skal få ha ting som hair extention og hårfargingsprodukter i fengselet. Så langt har vi praktisert dette noe varierende, men denne innsatte fikk lov. Vi må vurdere om vi skal forby det, sier Greve.