• Jeg er glad jeg lever, sier Ottar Dalseid (57) ettertenksomt. I helgen gikk steinraset han har fryktet hele livet.

Lørdag kveld var Ottar Dalseid på tur med hunden Hero på den gamle veien mellom Dale og gården Dalseid i Vaksdal kommune. Plutselig hørte han et kjempehøyt smell like over seg.

— Jeg skjønte at det jeg har fryktet siden jeg var en liten guttunge, var i ferd med å skje: At det gikk steinras mens det var folk på veien. Her var det bare en ting å gjøre - komme seg bort, forteller Dalseid til bt.no.

Steinene slo ned i bakken

I stummende mørke sprang 57-åringen det forteste han kunne i den retningen han trodde det var minst fare for å bli truffet.

— Jeg hørte at steiner rullet nedover fjellsiden. Både store steiner og sprutstein suste gjennom luften og slo ned i bakken ved siden av meg. Steinene får en enorm fart. Du kan tenke deg hvor stor skade de kan gjøre om de treffer bløtt vev.

Om jeg har ni liv som katten, så brukte jeg nok to av dem den kvelden

I mange år hadde Dalseid tenkt igjennom hva han skulle gjøre om han ble utsatt for ras akkurat her.

Falt utfor skrent

  • Jeg er jo godt kjent på stedet. Bare 20–30 meter fra veien ligger en knaus som det går an å gjemme seg bak.

Men Dalseid må ha feilberegnet retningen i mørket. For plutselig falt han utfor en skrent som ligger bak knausen. Han landet i elven. Der han ble han liggende bevisstløs.

— Da jeg våknet var det helt stille. Ikke en lyd. Jeg merket at mesteparten av kroppen lå under vann og at det rant vann langs kinnet mitt. Ved siden av meg sto hunden Hero, min kloke og trofaste turkamerat.

Lys i mørket

Forslått kravlet han seg opp på land. I det fjerne så han lysene på en bil som nærmet seg. Det var naboen hans som hadde hørt buldringen fra raset. Hun skjønte at det kunne være folk i området. Naboen fant Dalseid blodig og forkommen.

Hun fikk fatt i konen hans på jobb. Og konen fikk hjulpet sin skadede mann til lege. Heldigvis hadde han sluppet unna dramaet med «bare» hjernerystelse og hevelse i den ene foten.

— Om jeg har ni liv som katten, så brukte jeg to den kvelden. Jeg kunne omkommet både både i steinraset og druknet da jeg lå bevisstløs i elven, sier han.