• Arbeidstilsynet gjorde ikke jobben sin på vår arbeidsplass i kontrollen av utstedene i Bergen. Uten å sjekke, lot de seg lure av en løgn om at vi har arbeidskontrakt.

TOR LEIF PEDERSEN ESPEN TJERSLAND

Det sier en person som jobber i servicebransjen ved et av byens bedre hoteller til Bergens Tidende. Vedkommende påstår at flere titalls av de ansatte jobber uten kontrakt.

I den store kontrollen som 11 etater gjennomførte fredag 26. november av 100 utesteder i Bergen sentrum, deltok også Arbeidstilsynet. Et av forholdene Arbeidstilsynet sjekket var om de ansatte har skriftlig arbeidskontrakt, slik de har krav på etter loven.

På en arbeidsplass spurte kontrolløren fra Arbeidstilsynet om de ansatte hadde skriftlig arbeidskontrakt. Den ansatte svarte ja i sjefens påhør, selv om ingen av de ansatte i bedriften har kontrakt og i lang tid har forsøkt å få det. Av frykt for å miste jobben, torde vedkommende ikke å si sannheten.

Kontrolløren fra Arbeidstilsynet godtok svaret uten å be om å få se arbeidsgiverens eksemplar av kontrakten. Hadde han bedt om å få den, ville løgnen blitt avslørt.

Frykter oppsigelse

— Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være så vanskelig. Vi har kjempet i flere år for å få en kontrakt, men hotelledelsen trenerer prosessen, opplyser personen , som ikke ønsker å bli identifisert eller å fortelle hvilke bedrift det gjelder, av frykt for å miste jobben.

— Det har vært en langvarig konflikt mellom ledelsen og de ansatte om dette, og jeg ville uten tvil ha fått sparken dersom det ble kjent at jeg har informert BT, sier vår kilde.

Opplysningene bekreftes av en annen person som også har jobbet ved den aktuelle bedriften.

— Vi ønsker ordnete arbeidsforhold, og en kontrakt ville være en sikkerhet for oss ansatte. Det er merkelig at ledelsen ikke er interessert i å gi oss kontrakter, sier vår kilde.

- Ingen streng kontroll

Da Arbeidstilsynet slo til mot hotellet for to helger siden, fikk en av de ansatte panikk og fortalte at alle som jobbet der hadde papirene i orden.

— Personen ble tatt litt på sengen, og ville beskytte bedriften. Arbeidstilsynet forlot stedet uten å sjekke saken nærmere. Vi stusset noe i etterkant da vi hørte det hadde vært storkontroll over hele byen. Arbeidstilsynet var ikke spesielt strenge i dette tilfellet, sier personen til BT.