Tirsdag 6. mars satt Stedjeberg i fellesstuen i andre etasje i en eldrebolig i Schweigårdsvei og pratet med venninnen Mary Brevik.

Se BTV-innslag

De la merke til en ung, velkledd dame med hestehale som passerte oppover i trappegangen. De trodde hun var fra hjemmesykepleien. Etter en stund kom kvinnen ned igjen, spurte om de bodde i huset og lurte på om hun kunne låne en telefon.

Frastjålet vesken

Hun så fortvilet ut, og sa hun var blitt frastjålet vesken sin utenfor en butikk av en høy, mørk mann. Hun hadde løpt etter mannen, og endt på eldresenteret da hun mistet synet av ham.

– Jeg fulgte henne inn i leiligheten min og viste henne telefonen. Hun slo et nummer og begynte å snakke om det med vesken. Det var liksom faren hun snakket med, men det var nok ingen i andre enden, sier Stedjeberg.

Kvinnen gråt og sa at hun skulle til hjem til Førde, men at hun ikke hadde penger til bussbilletten. Hun ba om å få låne penger.

– Jeg sa at jeg lurte på om jeg kunne stole på henne. Hun sverget på det, og lovet meg at faren skulle betale pengene tilbake neste dag. Jeg valgte å stole på henne fordi jeg syntes synd i henne, sier Stedjeberg.

Kvinnen la igjen en lapp med navnet Silje, og det som viste seg å være to nummer som ikke er i bruk.

Så ikke ruset ut

– Hun så så ordentlig ut, hadde mørke klær, en jakke med blanke knapper og skinnende øredobber. Og hun var ikke ruset, sier Stedjeberg.

Hun har tenkt mye på det som skjedde, og lurt på hva hun skulle gjort annerledes. Hun kunne jo ikke spørre om legitimasjon, ettersom kvinnen hadde mistet vesken.

– Jeg har blitt mer påpasselig med å låse døren. Det er ikke så farlig med pengene, men hun lurte meg jo trill rundt. Og flere av de andre som bor her mente jeg hadde vært blåøyd, sier Stedjeberg.

I så fall var ikke 76-åringen aleine. To andre beboere i huset ble offer for det som trolig var samme kvinne seinere på dagen.

Da var historien at hun var student og skulle bli hjemmesykepleier. En av disse lånte henne 500 kroner, og ble i tillegg frastjålet 2000 kroner fra en eske.

Siden har en kvinne gjort omtrent det samme på et aldershjem på Laksevåg og et i sentrum. En av kvinnene ble frastjålet 3000-4000 kroner. Politiet antar at det er samme kvinne.

Lørdag 18. mars satt Stedjebergs venninne Mary Brevik dessuten og duppet i sofaen i leiligheten sin. Plutselig våknet hun av at det sto en kvinne midt i stuen.

– Hun sa at hun var fra hjemmesykepleien, at hun var ny, og bare på besøk for å bli litt kjent med oss, sier Brevik.

– Stryn er ikke i Sogn

87-åringen spurte hvor den unge kvinnen var fra i landet, og fikk Sogn til svar. Da Brevik spurte hvor i Sogn, svarte hun Stryn.

­ Da påpekte jeg at Stryn slett ikke er i Sogn. Hun sa de kalte hele området for Sogn, men jeg reagerte jo på det, sier Brevik

Denne gangen spurte kvinnen aldri om penger, og Brevik har ikke registrert at hun har stjålet noe. 87-åringen sendte henne raskt av gårde, og klarer ikke å huske om det er samme kvinne som hun så i oppgangen for tre uker siden.

Politiet ønsker at folk skal være på vakt for den hyggelige kvinnen, og gi beskjed dersom de har opplysninger i saken.

– Dette er en kvinne som vekker omsorg og sympati. Vi vet dessuten at flere i hjemmesykepleien har sett henne. Hun snakker vestlandsdialekt og er tillitvekkende, sier politioverbetjent Siri Doksæter ved tyveri— og brannavsnittet.

Beboerne i Schweigårdsvei 51 mener at det er snakk om to kvinner, en lys og en mørk. Politiet mener imidlertid at beskrivelsene for øvrig er så like, at det trolig er snakk om samme kvinne.

Kvinnen er beskrevet som slank, 1,65-1,70 meter høy, med langt hår. Men hårfargen er altså usikker. Hun har selv sagt at hun er 21 år. De som har sett henne, sier at det kan stemme.

Odd Mehus