Det finnes mange måter å slippe og betale når man kjører gjennom bomringen uten autopass-brikke. Vidar Raa, systemansvarlig i bergensavdelingen av Bro & Tunnelselskapet AS, har sett de fleste.

— Det er alltid noen som prøver seg. Noen dekker til skiltet med plast eller liknende. Andre har skrudd av skiltet, slik at det ikke blir registrert på kameraet som overvåker veien. Dette er ikke noe nytt i bompengesammenheng. Kreativiteten lever, sier han.

Blir ikke anmeldt

De mest spesielle metodene ser Raa i helgene.

— Vi har hatt eksempler på at personer har lagt seg oppå panseret og dekket til skiltet med beina. Det skjer vel helst når folk er på vei hjem fra byen en fredagskveld, sier Raa.

Det er lite representantene for Bro & Tunnelselskapet kan gjøre med snikkjøringen.

— Dersom vi ikke ser skiltet er det lite vi kan gjøre. Vi melder dem ikke til politiet. De hadde vel ikke rukket så mye annet om de skulle ta alle som lurer seg forbi, sier han.

Men noen blir tatt.

— Det er blitt vanligere med kameraer som tar bilde av bilene både fremme og bak. Da hjelper det lite om fremskiltet er tildekket. Ser vi skiltet bak så sender vi regning, sier han.

Gir forenklet forelegg

Raa har ikke oversikt over hvor mange som kjører forbi kameraene med tildekkede skilt.

— Bildene blir slettet etter hvert, men jeg vil si at det skjer ganske ofte. De som først gjør det en gang prøver seg vel gjerne flere ganger, sier han.

Jens Kleppe, politiførstebetjent i trafikkseksjonen ved Hordaland politidistrikt, sier at de sjelden får anmeldelser på at folk sniker seg forbi bompengeringen.

— Vi tar av og til bilister som har dekket til skiltene eller kjører uten, men ikke i sammenheng med bomringen. Kjører du uten skilt blir du normalt med et forenklet forelegg på 2000 kroner, sier han.