Hvor i Bergen vokste du opp? — Møhlenpris de fire første årene. Deretter Paradis. Det var vidunderlig å vokse opp på landet. Det var et paradis for barn.

Når flyttet du fra Bergen og hvorfor? 10. oktober 1982. Jeg skulle begynne på vakt i Dagbladet den datoen. Jeg vil ikke si for godt. Jeg har heldigvis klart å avbryte Oslo-livet med å bo både i New York og Washington i perioder. Men alle bergensere har en drøm om å flytte tilbake.

Hva er spesielt ved Bergen? - Jeg får bare sterkere og sterkere sentimentale følelser. Når årene går, bevares kun de hyggelige minnene. Bergen får kanskje en falsk stråleglans. Men byen har den utrolige blandingen av internasjonal by og lite sted. Jeg liker den bergenske tonen. Den kvikke, gode replikken. Muntligheten. Det livlige.

Favorittutested i Bergen? - Da jeg var ung journalist i Bergen, gikk jeg på Wessel med kollegene og på Holberg med studievennene. Nå har jeg ikke noe bestemt vannhull. Det ligger en tapasbar ved Fløyen, Escalón, som jeg har vært på flere ganger. Og Café Opera må du få med.

De beste skillingsbollene? - Der må jeg si pass. Men jeg spiser alltid skillingsboller når jeg er i Bergen. Jeg har gått fra å like de lyse, store, lite stekte, til å like de små, brune og harde. De tror jeg er gal i Oslo når jeg sier «kaller dere dette skillingsboller?».

Ditt beste skoleminne? - Jeg husker godt da frøken sendte meldebok med meg hjem. Der sto det «Det går fint med Ole på skolen, men både sanglærerinnen og jeg synes han er nebbete i sangtimene». Mor begynte å le da hun leste det, og det syntes jeg var så utrolig bra.

Din bergenske favorittrett? - Surstek. Slik jeg har fått den av en god venn i Bergen. Det er oksekjøtt som ligger til marinering i kefir. Jo lenger, jo bedre. Servert med viltsaus.

Hvor er du medlem? - Norsk Journalistlag, Falkeklubben; et lite secret society hvor selv medlemstallet er hemmelig. Og Kinaforeningen, en adopsjonsklubb.

Hva samler du på? - Etniske suvenirer på reise. Indiansk keramikk, en stund samlet jeg på beltespenner. Cowboystøvler. Med lærsåler laget i USA eller Mexico.

Ditt bergenske favorittuttrykk? - Som kraftuttrykk: «Din arrogante drittsekk». På seg selv kjenner man andre ... «Gå du hem!», bruker jeg en del. Hans Wilhelm Steinfeld pleier å si «nivået på denne debatten er som under ræven på en frosk». Jeg tror han sier det for å skarre mest mulig. He he.

Hva er du mest stolt over i Bergen? - Den bebyggelsen som til enhver tid unnslipper gravemaskinene.

Hva savner du av Bergen? - Den kvikke replikk, til og med været av og til. Det milde regnet og lukten fra havet. Gjerne i kombinasjon. Lyset. Alt det værmessige!

Det mest romantiske stedet? - Troldhaugen, hvis du med romantisk ikke bare tenker et sted å gå med en dame. Gammeldags romantisk. Det er kanskje fint å gå der med en dame også.

Ditt første kyss? - Det var med en nabojente og jeg var fryktelig forelsket. I femte klasse. Jeg tror verken hun eller jeg trodde at det var sånn det skulle være. Det var ikke veldig erotisk. Haha.

Favorittbergenser? - Må jeg velge én? Georg Johannesen og Elisabeth «Lisken» Ottesen. Georg Johannesen fordi han tenker friskt og frekt og motstrøms - og fordi han skriver slik også. Tante Lisken fordi hun representerer det dannete Bergen i ett og alt. Hun er et stykke Bergen i seg selv.

Hva synes du om buekorps? - Jeg var aldri med. Jeg hadde aldri noe forhold til buekorps før jeg flyttet fra Bergen. Men når jeg hører trommevirvlene nå, svulmer mitt bergenshjerte!

Når så du Brann spille sist? - Cupfinalen i 1995 mot Rosenborg. Det ble uavgjort, men alle bergensere oppfattet det som seier. Jeg tror vi sang «Nystemten» fire ganger. Omkampen ga jeg faen i.

Det flotteste byfjellet?

— Fløyen. Utsikten er hjerteskjærende vakker.

Ditt «bergenske» favorittsted i Oslo/hvor går du når du lengter mest etter Bergen? - Til Agnete Haaland og Erling Borgen. Et møblert og borgerlig hjem. Hahaha.

En god dag i Bergen? - Besøke gode venner, gå ut over Bryggen og snuse inn havluften, spise fiskekaker, treffe folk på byen. Hvis jeg har god tid reiser jeg opp på Fløyen også. Ordfører for en dag? - Da hadde jeg bestemt at det skulle bli helt slutt på trafikk over Bryggen. Det historiske minnet bare skjelver og synker. Det er meg uforståelig at en by som fostrer så mange selvbevisste politikere, ikke klarer å frembringe én som produserer penger og politisk støtte til å bestemme at nå legger vi trafikken utenom Bryggen, i senke-tunnel eller noe slikt. Det er jo bare et spørsmål om vilje - og et minstemål av vett.

Bergen om 50 år?

— Byens borgere kommer til å lure på hvorfor ikke Bryggen ble reddet tidligere! Det er noe fundamentalt galt med politikerne i Bergen når de ikke klarer det. Et annet utslag av politikergalskapen var forresten den komplett uforståelige beslutning om å reise det brutalistiske rådhuset. Om femti år håper jeg først og fremst at Bergen fortsatt har sin egenart - både mentalt og fysisk. Og du ... hvis du absolutt skal vite det, så var det første kysset ved en regnvåt, mosegrodd stein!

SAVNER REGN: Snø og sure minusgrader i Oslo passer ikke Ole Torp særlig godt. - Jeg savner til og med regnet. Det milde bergensregnet, sier den Oslo-bosatte NRK-journalisten.<p/> FOTO: HÅVARD BJELLAND