På bildene som bt.no har vist tidligere kan det ha vært vanskelig å se hvor stor luksusyachten faktisk er. Disse bildene av Vågen, tatt fra Fjellveien torsdag kveld og fra Torget i dag, viser tydelig hvor stor milliardfarkosten er.

«A» har vært på rundtur på Vestlandet i snart en uke, etter at den først stoppet i Oslo for en drøy uke siden.

Luksusyachten ankom Bergen for første gang mandag denne uken. Den la til Skoltegrunnskaien klokken 03.30 natt til mandag, ifølge havnevesenet. Etter et snaut døgn i Bergen satte den kursen mot Sognefjorden.

— Jysla fancy

Mens yachten lå i Bergen mandag, var Harald Daltveit fra Godvik-firmaet Scandinavian Electric Systems ombord for å gjøre servicearbeid på baugpropellene.

— Jeg ble holdt under strengt vakthold, og fikk ikke se noe annet enn mannskapsområdet i baugen. Båten er like hvit inni som utenpå, og veldig flott, sier han.

Til og med motorrom har hvitmalte vegger, noe som ikke er vanlig. Daltveit var også ombord i yachten under oppstarten i Kiel i mars i fjor, og forteller om luksus fra ende til annen.

— Den øverste vindusrekka er lugaren til eieren, den under er broen og den nederste er et slags loungeområde. I tillegg er det et svært diskoteklignende rom ombord, jeg aner ikke hva de bruker det til, men det er i hvert fall større enn de fleste utestedene i Bergen. Bakerst på yachten er det et svært boblebad. Alt er jysla fancy, mener Daltveit.

Først til Hardanger

Farkosten med det uhyre spesielle utseendet ble først observert i Jondal rundt klokken 1700 lørdag. Søndag var den i Ulvik. Hva som var formålet med besøket, er uvisst. Men rikfolk flest pleier å ville ta seg en bretur på Folgefonna når de ankommer Jondal.

— De har satt i land et ektepar og en liten hund, rapporterte en tipser til bt.no.

«A» er antatt å koste minst 300 millioner dollar, ifølge Time Magazine. Det utgjør nesten to milliarder kroner etter dagens dollarkurs.

Spesielt design

Det 119 meter lange vidunderet er tegnet av den franske designeren Philippe Starck og skal være eid av Andrej Melnichenko, en russisk milliardær og industrialist.

— Den er svært spesiell. Artig at den er her, sier styrmann Kurt Sollesnes på MF Ølen, som fikk nærkontakt med farkosten i helgen.

Kan hende har Melnichenko blitt tipset om Jondal av landsmannen og Chelsea-eieren Roman Abramovitsj, som også har oppdaget Hardangerfjorden i luksusfartøyet sitt.

Fakta om M/Y «A»

TØFF: Selv MF Ølen blir liten i møtet med yachten i Jondal.

Tekniske spesifikasjoner:

  • Lengde: 119 meter
  • Flagg: Bermuda
  • Bygget ved: Blohm & Voss, Kiel, 2008
  • Mannskap: 42Sjekk video på Youtube:

Stygg eller genial design? Si din mening!

2211-tipser
POPULÆR: «A» er blitt rene turistattraksjonen.
Maria Svåsand
Alice Bratshaug
SPESIELL: Skroget til «A» skiller seg ut på sjøen. Her er den i Hardangerfjorden.
2211-tipser