— Nei, i dag kan vi ikke gå inn på noe museum. Slike dager må nytes ute, sier Robert Raftevold og strekker seg i medbrakt campingstol i Melkeviken.

Fiskestang og engangsgrill

Kaffen er på plass, engangsgrillen venter, ungene fisker fra bryggen, spiller kort og leker i sanden, og snart skal han dykke med kameratene.

— Helt fantastisk å bare være her, sier Elin Pedersen bak solbriller i nabofluktstolen.

— Visste dere at det er Museenes vårdag i dag, da?

— Eh, nei.

Vårdag på byens museer er det, åkke som. Tradisjonen begynte i Frankrike for tre år siden, og nå er den kommet til Hordaland. Mangfoldet skal vises med omvisninger, konkurranser, demonstrasjoner, foredrag, dans og mer til.

Broderier og bosniske kaker

Noen hundre meter ovenfor solnyterne i Melkeviken er det Bosnisk utstilling på Hordamuseet.

En ung kar spiller nydelige folkeviser på piano, noen broderer duker og en hyggelig bosnisk dame selger kaker og godbiter fra hjemlandet.

— Ti kroner for alt, smiler Almasa Dizdar. Solveig Grøndalen vil vite hva maten heter.

— Du skjønner, jeg har bosnisk kjæreste, men har ikke vært i Bosnia. Derfor synes jeg det er fint å komme hit til utstillingen og lære litt, sier Solveig.

Det ville være løgn å si at det er fullt hus i museet, men publikum siger så smått på.

Pingvinflørt i luften

Akvariet i Bergen er også med på å markere Museenes dag. Der sjekker pingvinene hverandre opp for harde livet for tiden, og pingvingutta kurtiserer damene ved å komme med de fineste, runde steinene til redet.

De 25 første barna som har med pingvinstein, får en liten premie.

— Jeg hadde med en stein som pingvinene skal få, smiler Janny Sjåholm (5). Holder godt rundt sin nyervervede tøypingvin.

Etter Akvarietbesøket skal Jenny på skattejakt på Sjøfartsmuseet sammen med mamma, pappa og lillebror Kristian.

I alt tolv museer i Hordaland deltok på gårsdagens vårmønstring. Hvor mange publikummere som fant veien inn fra sol og fuglekvitter er vi ikke sikre på.

Kanskje dagens stalltips kan være å holde Museenes høstdag også?

DEILIG UTE: Disse podene nøt den deilige dagen utendørs i går. Etter en drøy times fisking i Melkeviken hadde Jan Kristoffer Ellingsen (10), Joachim Ulvik (10), Alexander Michaelsen (11) og Mariell Ellingsen (12) ennå ikke fått napp. Men det gjorde ingen verdens ting.
FOTO: HELGE SUNDE