Ikke er den spesielt pen. Men med 108 meter får amerikaneren McCaw med sin yacht Røkke til å virke som en smågutt. Det gjør for så vidt også formuen hans.

Ifølge finansmagasinet Forbes var han i fjor USAs 69. rikeste mann med en formue på mer enn 25 milliarder norske kroner.

Dermed burde han ha mer enn nok penger til å kjøpe sin 108 meter lange «Le Grand Bleu». Og for sikkerhets skyld en 72 fots seilbåt som står side om side med en omtrent like lang motorbåt. På dekk hos moderskipet.

Yachten er for øvrig USAs største private, ifølge en rekke nettsteder. Til daglig har den et mannskap på 65. Nå, i vinteropplag, skal det ikke være flere enn 16 om bord.

Billig

Blir McCaw, som er en aktiv konkurranseseiler, lei av de båtene, kan han alltids mønstre på sin 102 fot lange konkurranseseiler «Extra Beat».

På tross av all rikdommen, er det likevel i stor grad lave priser som har brakt McCaw til Bergen. De siste årenes fall i it— og telekombransjen har herjet med formuen hans.

Den skal også ha blitt redusert med flere milliarder etter terroraksjonene 11. september og den påfølgende nedturen i verdensøkonomien.

Kanskje er det derfor han har sett seg nødt til å spare.

— Vi fikk inn en forespørsel om anbud fra McCaw. Forespørselen ble sendt til de fleste større havner i Nord-Europa, sier havnekaptein Gunvald Isaksen ved Bergen og Omland Havnevesen.

Byen ble ifølge ham valgt på utseende - og pris. Kanskje er det nettopp på grunn av slikt McCaw har klart å bygge milliardformuen sin.

Yachten har vært på besøk i Bergen tidligere.

Seilingsklar

Amerikaneren betaler omtrent 30.000 kroner i havneavgift hver måned yachten ligger her. Det er en del billigere enn andre leietakere på havnen.

— Vi svarte på et anbud, og det ble såpass billig fordi den skal ligge her så lenge, sier havnedirektør Morten Meibom.

Han har selv vært om bord på yachten.

— Den er spesiell. Og imponerende når en ser nivået på det skipstekniske og komforten. Jeg tror ikke jeg ville savnet noe om jeg bodde der, forteller Meibom.

«Le Grand Bleu» har ligget ved Tollboden siden oktober i fjor, og skal etter planen seile vekk i slutten av mai.

Da Bergens Tidende mandag ringte på døren for å se nærmere på båten, var det ingen som åpnet.

Om bord er det ingen grunn til å tvile på at det meste av luksuriøse fasiliteter finnes. Yachten er blant annet innredet med et 16.000 liters akvarium og en egen brygge.

Multimilliardæren er kjent for å leve et tilbaketrukket liv lengst mulig unna media. Derfor er lite kjent om ham.

McCaw skal ikke være i Bergen for øyeblikket. Det er heller ikke kjent når han kommer tilbake. Familien bruker ofte yachten som bolig, og den holdes klar til å seile på kort varsel.

30.000 I MÅNEDEN: Et lite prangende utseende reflekterer kanskje multimilliardær Craig McCaws ønske om et tilbaketrukket liv. Amerikaneren betaler omtrent 30.000 kroner i havneavgift hver måned «Le Grand Bleu» ligger her.
Foto: Knut Strand