EIRIK DAMSGAARD eirik.damsgaard@bergens-tidende.no

— Det er helt utelukket at andre personer var involvert da brannen startet.

Det er heller ingen som har gjort dette med vilje, sier leder for brannetterforskningen ved Bergen politidistrikt John Kjelstrup til Bergens Tidende.

Politiet skal nå ta stilling til om den 30 år gamle mannlige leieboeren har handlet så uaktsomt at det bør få strafferettslige konsekvenser.

Stearinlys i bokhylle De to øverste etasjene av Johannes Bruns gate 5 ble totalt utbrent. De ni beboerne i huset er innlosjert på hotell.

30-åringen fortalte i avhør lørdag at en jakke må ha kommet borti stearinlyset i en bokhylle ved døren. Det skjedde da døren, hvor klesplagget hang, ble åpnet og lukket igjen.

I de skjebnesvangre minuttene etterpå besøkte 30-åringen og hans venninne naboer i etasjen over. Brannen i klesplagget på døren har utviklet seg eksplosivt, og spredt seg til døren og veggen.

— Alt tyder på at årsaken til brannen er slik han forklarer det. Han forlot hybelen et kort øyeblikk, og er fast bestemt på hva som da må ha skjedd, sier Kjelstrup.

Får støtte fra beboere Forklaringen fra hendelsesforløpet får støtte fra andre beboere i huset, og etterforskeren tror ikke på andre mulige årsaker.

Brannetterforskeren karakteriserer stearinlys-episoden som en «uaktsom handling», men sier det er opp til politijurister å ta stilling til graden av uaktsomhet, og om episoden får følger for leietakeren.

Kriminalteknikere fra politiet gjennomførte åstedsgranskning lørdag, og flere beboere i de nedre etasjene fikk være med og se etter sine eiendeler.

30-åringen, som kjempet mot flammene inntil han måtte gi opp på grunn av pustebesvær, ble utskrevet fra Haukeland sykehus fredag kveld med lettere røykskader.

ANTENT AV TALGLYS: Brannen på Nygårdshøyden fredag kveld begynte da et klesplagg kom borti et talglys. (Foto: Ørjan Deisz)