Turen tar til øverst i Rollandslia, ved Rolland gård. Skilt viser vei mot Vardegga. Jevnt og rolig stiger du i terrenget og snart får du flott utsikt mot hav og fjord og det som i dag er den travle kjernen i bydelen Åsane.

På Nukane (375 moh.) er du oppe på snaufjellet. Herfra og innover mot Vikinghytten er terrenget kupert, enkelte steder direkte dramatisk. Som ved Vindalsskaret, der fjellet stuper ned i sør. I bunnen ligger gården skjermet av fjell i tre av fire himmelretninger, men med utsikt mot Kvitebjørnen og Rundemanen i sør.

Varderekken, som på dager med dårlig sikt hjelper deg å holde retningen, er bygget av Per Bremnes, oppsynsmann for Byfjellene. Arbeidet ble påbegynt i 1977, og et knapt år senere sto de 120 vardene ferdig. De følger høydedragene innover og er lette å finne.

Fra Vindalsskaret klatrer du først bratt opp på ryggen. Videre innover, forbi Ulskebjørnstemma og frem til Vikinghytten, går det slakt oppover.

Tilbake til utgangspunktet, hvis du trenger å komme dit, er det beleilig å gå om Hjortland. Først på sti ned i dalen, så på skogsvei, og de siste par kilometerne på asfalt.

Her kan du sjekke Bergen Turlag sine sider om turer til Vikinghytten

Her ser du turen på kart:

BERGENS TIDENDE