Det landet og lettet 87.027 fly på Flesland i 2004. Omtrent fire millioner mennesker reiste med fly til og fra Flesland i fjor. Flygelederne i kontrolltårnet har ansvaret for at passasjerene flyr trygt.

— Jeg tror egentlig ikke det er så bra å tenke på alle menneskene. Vi er vårt ansvar bevisst, men for meg er jobben den samme om det er seks passasjerer eller to hundre. Vi skal styre trafikken på en sikker og effektiv måte, sier Thor David Iden.

Travel tid

Kontrolltårnet er rundt 37 meter høyt og har god utsikt i alle retninger. Det er strålende flyvær, sol og skyfri himmel. Våren er den travleste tiden på rullebanen.

— Det er om våren det er mest trafikk. Det tar seg opp frem til fellesferien, men så roer det seg litt, sier Iden.

— Det er en veldig krevende jobb. Spesielt i hektiske situasjoner der det kanskje er dårlig vær. En lampe som ikke skal lyse begynner å blinke, eller en passasjer trenger ekstra hjelp ved landing. Det behøver ikke å være noe alvorlig, men det hender at jeg blir litt kokt i hodet her. Da er det godt å ha fri når man kommer hjem, fortelleren Iden.

Må være uthvilt

Iden begynte på jobb klokken 06.00 i morges. Etter to timer får han ikke lov til å jobbe lenger.

— Man har funnet ut at konsentrasjonen ikke er like god etter to timer. Da trenger man en avkobling. Derfor jobber vi gjerne tre økter i løpet av dagen, med gode avbrekk i mellom. Vi får ikke lov til å jobbe hvis vi ikke er skikkelig uthvilt, forteller Iden.

<b>37 METER:</b> Kontrolltårnet på Flesland er rundt 37 meter høyt. Flygelederne dirigerer trafikken fra toppen av tårnet.
ANE BØRHAUG
<b>HAR KONTROLL:</b> Flygeleder Thor David Iden dirigerer flyene inn til Flesland fra kontrolltårnet.
ANE BØRHAUG