Både Innovasjon Norge, Avinor, flyselskaper og reiselivsnæringen på Vestlandet arbeider nå sammen med japanske turoperatører for å gjøre suksessen med direktefly til Bergen til permanent virksomhet. I fjor sommer landet seks store fly på Flesland fullastet med japanere. Lørdag ettermiddag lander det første av i alt åtte direktefly i årets sesong. Først ute er et SAS-fly med 245 japanere.

Det er SAS og Japan Airlines som denne sommeren står for luftbroen med japanere til Vestlandet. SAS setter inn sine største fly av typen Airbus 340, mens Japan Airlines kommer med jumbojet med opp til 400 seter.

Nytt stort marked

– Vi ser her et helt nytt og trolig stort marked, som vi er svært opptatt av å få etablert her i Bergen. Dette handler ikke bare om det japanske markedet. I fremtiden ønsker vi å gjøre Bergen og Flesland til en viktig innfallsport for turister fra hele Fjerne Østen. For japanere, som besøker Skandinavia, er Bergen og Vestlandsfjordene et fast innslag på reiseplanen. Derfor er Flesland svært egnet som innfallsport. For oss gir dette en ekstra gevinst ved at vi også får utgående trafikk av japanerne til både Oslo, København og Stockholm, sier terminalsjefen på Flesland, Alf Sognefest til BT.

Kraftig økning

Sognefest tror det blir en kraftig økning i den direkte flytrafikken mellom Japan og Flesland i årene fremover.

– Det japanske turistmarkedet er økende. Derfor er det viktig å utnytte denne muligheten nå, legger han til.

Ifølge Sognefest er japanere også en svært stor del av trafikkgrunnlaget for det finske flyselskapet Finnairs nye sommerrute mellom Helsinki og Bergen. Finnair har en stor markedsandel av den japanske trafikken inn til Norden, og selskapet regner med å fly hele 20.000 japanere videre til og til og fra Flesland i sommer.

SAS interessert

Også SAS vil gjerne være med på en fremtidig satsing mellom Japan og Flesland, sier regionsjef Arnt Olav Haugland i SAS til BT.

– Ja, dette vil vi gjerne være med på.

Vi ser store muligheter i dette markedet. I sommer ser det veldig bra ut, sier han..

Haugland legger til at de 245 japanerne som ankommer Flesland med årets første sommerfly lørdag, drar videre i mindre grupper for å oppleve Bergen og Vestlandet. Og mange av dem flyr videre fra Bergen til andre steder i Norge og Norden før de drar hjem.