Midt i den tetteste snøkaven i ettermiddag ble naboer og forbipasserende vitne til at et ambulansehelikopter gikk ned for landing på parkeringsplassen ved Krambua på Fjøsanger.

— Det var været som gjorde at de måtte lande. Heldigvis skjer slikt svært sjelden. Det er temmelig uvanlig at vi må lande på grunn av tett snøvær, sier ambulansesjef Guttorm Brattebø.

Prøvde å unngå bygene

Bak spakene i helikopteret satt pilot ArneUtby. Kort tid tidligere hadde han og redningsmannen tatt av med en pasient fra Vaksdal.

Vi prøver å fly rundt bygene, men bygen var akkurat over Bergen by

I stedet for å fly korteste vei til Haukeland sykehus, tok de en runde nærmere Os for å unngå de verste snøbygene.

— Når vi har valget mellom to daler, velger vi den som har best landingsmuligheter. Derfor valgte vi den ruten, sier Utby, som legger til at de hadde gode landingsmuligheter hele veien.

Men da de var ett minutt unna Haukeland, tettet det seg helt til.

— Vi prøver å fly rundt bygene, men bygen var akkurat over Bergen by, sier ambulansepiloten.

- Lavpulsoppdrag

Dermed bestemte han seg i samråd med redningsmannen om å tilkalle en kjørende ambulanse, og lande helikopteret ved Rema 1000-butikken på Fjøsanger.

— Vi satte oss ned i tide, i stedet for å fly for langt inn i bygen, sier Utby, som beskriver episoden som helt udramatisk.

Dette var et lavpulsoppdrag for oss

— Dette var et lavpulsoppdrag for oss, og noe jeg har gjort mange ganger før, sier Utby.

Med ni års erfaring som helikopterpilot for kystvakten, har han vært ute en vinterdag før.

Ingen konsekvens for pasienten

— Det skjedde også en gang tidligere denne uken. Vi prøver å unngå det når vi har pasient om bord, men han var stabil og fin, sier den erfarne piloten.

Det er ikke uvanlig med snøbyger i april

Meteorolog Haldis Berge

Det hadde ingen konsekvens for pasienten at vedkommende kom ti minutter senere frem til sykehuset, ifølge vakt på kommunikasjonsavdelingen ved Haukeland sykehus, Camilla Crone Leinebø.

Etter ett kvarter var bygen over, og luftambulansen kunne lette igjen.

Flere snøbyger søndag kveld

Vervarslinga på Vestlandet melder søndag ettermiddag at det kan komme flere snøbyger både i Sogn og Fjordane og Hordaland utover ettermiddagen og kvelden.

— Fra i morgen vil vi igjen få fint vær. Det er ellers ikke uvanlig med snøbyger i april. Det er fortsatt tidlig på året, sier vakthavende meteorolog Haldis Berge.