— Dette gikk helt fint, det er ingen ting å skrive om. Vi var så vidt nedpå, beroliger kaptein Audun Hausberg på «Loyal» overfor Aftenbladet.no.

— Med litt hjelp fra redningsskøyta og egen motorkraft kom vi oss av grunn, legger han til.

På tur

Det var 16 overnattingsgjester og et mannskap på fem ombord da grunnstøtingen skjedde ved Kvitsøy i Rogaland. Hovedredningssentralen på Sola ble varslet om uhellet ved 19.30-tiden av Stavanger havn, som var blitt oppringt fra båten. Dette førte i sin tur til at redinsskøyten «Sjømann» rykket ut fra basen sin ved Oljemuseet.

«Loyal» er i Stavanger i anledning oljemessen, og planlegger flere turer i nærmområdet i den anledning.

Unikt fartøy

Ifølge nettstedet Wikipedia er «Loyal» i bruk som turist- og opplevelsesbåt med base i Bergen og Fosnavåg. Båten er opprinnelig bygget som hardangerjakt i Rosendal i 1877 og rigget som galeas. «Loyal» er bygget av Knut Johannesen Nes, eller Gjøa-Knuten som han ble kalt på folkemunne. «Loyal» var opprinnelig bygget for transport av sild i tønner, men senere transporterte hun klippfisk og tørrfisk. Sannsynligvis er «Loyal» den eldste galeasjakt fortsatt i bruk.

I 1974 kjøpte John Haugsberg «Loyal». John Hausberg og hans sønn Audun Hausberg brukte over 20 år på å restaurere «Loyal», som ble sjøsatt 7. juni 1997 etter restaureringen.

«Loyal» har en egen venneforening, Loyale venner, med ca. 500 medlemmer.