• Jeg har postet et brev, sa mannen da han ble spurt hvorfor han ble sett ved brannstedet midt på natten. Men postkassen var tom.

Torsdag ble mannen varetektsfengslet for fire uker i Hardanger tingrett, siktet for grovt skadeverk. Politiet mener han står bak to branner og et branntilløp i den lille bygden Djønno det siste halve året.

Han ble pågrepet etter at han ble observert like i nærheten av låven der det begynte å brenne mellom klokken 4 og 5 natt til onsdag denne uken.

— Har postet brev

Da beboerne på gården konfronterte ham med at han var ute og gikk på denne tiden av døgnet, svarte han at han hadde postet et brev. Det samme sa han til politiet da de dukket opp hjemme hos ham litt senere på morgenkvisten.

Men i postkassen fant ikke politiet noe brev. Konfrontert med dette i avhør har mannen forklart at han hadde tenkt å poste et brev. Da han kom til postkassen, oppdaget han imidlertid at han hadde glemt brevet hjemme.

Denne forklaringen virker ikke sannsynlig, mener dommeren som torsdag avgjorde fengslingsspørsmålet. Hun påpeker at den siktede også har gitt to ulike forklaringer på hvem dette brevet skulle være til.

Dommeren mener også mannens forklaring om at han ikke hørte brannalarmen som ulte i låven, ikke er troverdig.

— Alarmen gikk i låven som han bare sto å meter fra, skriver hun i kjennelsen.

«Banditter»

Den fengslede mannen benekter at han har hatt noe med noen av brannene å gjøre. Han påpeker at han derimot har hjulpet til med slukkingsarbeid begge gangene det nybygde huset ved kaien på Djønno brant til grunnen.

NEDBRENT: For andre gang siden juni sto bare murene igjen etter dette nybygget på Djønno i Hardanger i forrige uke. ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG

I politiavhør har den siktede mannen kommet med flere negative uttalelser om familien Djønne, som har vært rammet av de tre brannene.

— Har ho no endeleg brent inne, skal han blant annet ha sagt om den eldre kvinnen som skulle flytte inn i huset som brant ned for andre gang i forrige uke.

I samme avhør tok han seg i det, og slo fast at dette var en idiotisk ting å si. I samme avhør skal han også ha kalt familien Djønne «banditter».

I retten vedgikk han at flere av uttalelsene hans i avhør var upassende og sa de var ment som spøk. Han ønsker ikke familien Djønne noe vondt, understreket han.

Den siktede anket fengslingskjennelsen på stedet. Gulating lagmannsrett vil behandle anken i neste uke.

Forsvarer Thomas Nondal ønsker ikke å kommentere saken.