En 19 år gammel kvinne må sone 120 dager i fengsel etter å ha anmeldt en mann uriktig for voldtekt.

Må i fengsel

I tingretten ble hun dømt til 240 timer samfunnsstraff, men statsadvokaten anket dommen. Nå har Gulating lagmannsrett skjerpet straffen og dømt henne til 7 måneder fengsel, der 90 dager gjøres betinget.

Det betyr at den unge kvinnen må sone fire måneder i fengsel for de falske anklagene.Kvinnen møtte en mann i 20-årene på en pub natt til 18. mai 2014 i Bergen sentrum. De flørtet, og gikk sammen til YMCA hostell på Nedre Korskirkeallmenningen.

Ingen tvang

Der hadde de sex på et rom. Kvinnen lå i samme seng som mannen til neste morgen. Da forlot hun stedet og gikk hjem til familien og sa at hun var blitt voldtatt. Saken ble anmeldt, og soldaten pågrepet.

Da etterforskerne gjennomgikk videomateriale fra hostellet, så de at kvinnen ikke var utsatt for noen form for tvang.

Stor påkjenning

Voldtektsanmeldelsen ble henlagt som intet straffbart forhold. I dommen fra lagmannsretten heter det at beskyldningene var en stor påkjenning for mannen.

Han ble tatt på arbeidsstedet og satt mer enn ett døgn på glattcelle. Videre måtte han tåle kroppslig undersøkelse.

I ettertid har han hatt søvnvansker, opplevd økende stress og har hatt behov for og mottatt psykologhjelp, og selv om saken er henlagt, føler mannen at han ikke er renvasket.

Personlige problemer

Retten mener ubetinget fengsel er nødvendig og tar utgangspunkt i en straff på syv måneder.

Ettersom kvinnen har hatt personlige problemer i oppveksten mener retten det er passende å gjøre deler av dommen betinget.

Kvinnen ble i tingretten dømt til å betale mannen 40.000 kroner i oppreisningserstatning. Den delen av dommen var ikke tema for anken.

FORSVARER: Jostein Alvheim.
HELGE SUNDE (ARKIV)

— Høyesterett har som utgangspunkt at det skal reageres med ubetinget fengsel i slike saker. Jeg argumenterte med at det var personlige forhold hos tiltalte som tilsa en mildere reaksjon. Dette vant vi frem med i tingretten, men lagmannsretten vurderer det altså annerledes, sier Jostein Alvheim, kvinnens forsvarer.