Bergen ble rystet av de mange brutale voldtektssakene i august. Bare i løpet av helgen 11.-12. august anmeldte tre kvinner voldtekter i Bergen sentrum.

En av dem forklarte at hun ble angrepet i Vestre Torggate natt til 11. august, og voldtatt av to menn i en hage ved bakken under Johanneskirken. Nå har kvinnen (20) innrømmet at historien var oppspinn, skriver ba.no.

Avhørt som mistenkt

– Hun er avhørt, og mistenkt for falsk anklage. Hun har innrømmet at hun ikke ble voldtatt, sier politioverbetjent Tove Lian Mathiesen, leder for vold— og sedelighetsavsnittet på Bergen Sentrum politistasjon. Hun vil ikke si hva som ligger bak den falske anklagen.

Også en 21 år gammel kvinne er mistenkt for falsk anklage, etter at hun anmeldte en voldtekt i en leilighet i Bergen natt til 29. juli i år.

– Hun er avhørt som mistenkt, etter at hun har kommet med justeringer i forklaringen sin. Sakene vil bli oversendt til jurist, som vil vurdere om det skal tas ut siktelse mot de to mistenkte kvinnene, sier Mathiesen.

– Er det grunn til å tro at flere av voldtektsanmeldelsene kan være falske?

– Det får vi komme tilbake til når vi har kommet et skritt videre i etterforskningen. Vi legger ned store ressurser i arbeidet. Vi analyserer videoer, avhører vitner, gjennomgår registeropplysninger, og venter på prøveresultater.

– Stor belastning

– Vet dere noe om omfanget av falske voldtektsanmeldelser?

– Det forekommer fra tid til annen, men vi vet lite om omfanget. Vi sitter av og til med mistanke om at den hele og fulle sannheten ikke har kommet frem, sier Mathiesen, som understreker at falske anklager er svært alvorlig.

– Det er en stor belastning for dem som urettmessig blir anklaget for alvorlige forbrytelser. Dessuten kan det føre til at kvinner som anmelder reelle voldtekter føler seg mistenkeliggjort. I tillegg legger politiet ned store ressurser i slike saker, som vi heller kunne brukt til andre ting.

Politioverbetjent Tove Lian Mathiesen, leder for vold- og sedelighetsavsnittet.
KNUT EGIL WANG
Her ble kvinnen voldtatt av to menn natt til 11. august i år, ifølge hennes opprinnelige forklaring. Nå har hun innrømmet at det var løgn.
VEGAR VALDE