— Jeg har over 2000 venner på Facebook og like mange kontakter i Outlook. Kan jeg da dele musikk - og videofiler med dem, spurte Venstres Trine Skei Grande under fildelingsdebatten "Dele - ikke stjele" på Rockefeller i Oslo i ettermiddag. Skei Grande og Venstre har de siste månedene hisset på seg Kultur-Norge etter at de på partiets landsmøte i Stavanger i vår, gikk inn for en endring av Åndsverkloven og åpnet opp for lovlig fildeling over internett.

- Ikke uklart

Kirke - og kulturminister Trond Giske (Ap) er uenig med Skei Grande i at dagens teknologi gjør det vanskeligere for folk å definere hva som er venner og hva som ikke er venner i henhold til Åndsverkloven.

— Skei Grandes problemstilling er en utopi. Det er ingen domstoler i dette landet som vil ha problemer med å definere hva som går under venne- betegnelsen og hva som ikke gjør det. Alle vi er venner med på Facebook faller ikke under denne betegneslen, sa Giske til Aftenbladet etter debatten.

Kjenner loven

  • Men hva med 16-åringer. Klarer de se forskjellen?

— Nei det er ikke sikkert alle gjør, men det er ikke dem som sitter å laser ned ulovlig på gutterommet som er kunstnernes største problem. Det er bakmennene, og de vet utmerket godt hvor dette skillet går, understreker Giske.

Statsråden fikk spørsmål fra salen om, dersom de rødgrønne får fortsette etter valget 14. september, vil love å sette ned et utvalg som skal gjennomgå dagens og morgendagens utfordringer og som kan lage et tydeligere lovverk knyttet til piratkopiering.

Tydeligere

Giske garanterer at med nytt rødgrønt samarbeid, skal han ha på plass et slikt lovverk innen november.

— Men har du tro på at et lovverk laget i 2009, vil være levedyktig i forhold til utfordringer knyttet til teknologi i for eksempel 2013?

— Et lovverk vil alltid være forsinket i forhold til teknologien, men det er viktig at vi politikere klarer å lage et lovverk som i større grad enn dagens regelverk, tydeliggjør og definerer hva som er lov og hva som ikke er lov. Gi en bedre forbrukerveiledning og være åpnere for justeringer framover enn det som har vært situasjonen de senere årene, sier Giske til Aftenbladet.