— Jeg har selv med forundring og begeistring oppdaget dette huset i det jeg har kjørt forbi. Jeg kan love at kommunen vil stille med tomt dersom Statens vegvesen vil gjenoppbygge huset, sier Rygg.

Det gamle steinhuset fra 1700-1800-tallet dukket opp da Statens vegvesen felte gamle trær og busker i forbindelse med anleggsarbeidet for Eikåstunnelen. Men huset ligger i veien for nye E 39, og må fjernes.

Bare til å plukke ned

Lenge så det ut til at det gamle huset var tapt for alltid, men nå har Statens vegvesen bestemt seg for å bevilge penger for å bevare det. Pengene holder imidlertid bare til å plukke ned huset og merke alle steinene. Dersom huset skal bygges opp på nytt, trengs det mer penger og tomt.

— Vi vil møte Statens vegvesen denne uken for å høre hva vi kan bidra med. Jeg kan garantere at vi vil hjelpe med tomt, sier Rygg.

BT skrev i helgen at Åsane historielag har sammen med grunneier Magne Eikås funnet ny tomt til det gamle steinhuset. Den ligger like ved nåværende plassering. Ryggs uttalelser betyr dermed at kommunen ikke vil legge hindringer i veien for det.

Har tomten - trenger penger

— Åsane Historielag har fått gratis tomt av grunneier Magne Eikås. Den er like ved der huset i dag står langs Langavatnet. Da vil en kunne se det fra veien og det står i et område der det historisk hører til, sier leder av historielaget Marianne Herfindal Johannessen til bt.no.

— Det kommunen kan bidra med er å raskt godkjenne reguleringen og bevilge penger til å sette Torvhuset opp igjen.

Kjøp stein i Torvhuset

Åsane Historielag har startet aksjonen «Bli Kulturvernfadder — kjøp steiner til Torvhuset» på Eikås.

Mer om Torvhuset finner du på Åsane Historielag sine nettsider.

Hva mener du om at Torvhuset nå kan bli bevart?