• Vi må evne å gå i oss selv og se hva som er gått galt og hva som gjør at vi har gått så lavt, sier Frps førstekandidat Liv Røssland.

Klokken ni i dag tidlig ankom hun kontoret sitt i Rådhuset, skuffet men fattet. Frps oppslutning er bortimot halvert, og partiet kommer i bystyret med syv representanter, mot 14 sist.

— Det er klart vi er skuffet, men i dag er det litt tidlig å slå fast hva vi har gjort galt i Bergen, sier hun.

I skyggen

De nærmeste dagene skal hun og den lokale partiledelsen analysere situasjonen og så se hva som er nødvendig å gjøre for å gjenreise gammel styrke.

— Det har vært et spesielt valg. Både sentral og lokalt har vi sett at de to største partiene har erobret de store scenene, mens de fleste andre partier har havnet i skyggen. Det er flere enn oss som har hatt tilbakegang.

- Men ingen partier har hatt like stor tilbakegang som Frp.

— Det er riktig, men du får ikke meg til å begi meg inn på noen forklaringer i dag hverken i forhold til lokale eller sentrale forhold. Nå ønsker at jeg at vi analyserer tallene og evaluerer oss selv og så får vi ta det derfra. Det er ingen av oss som er fornøyd med resultatet.

Venstre på utsiden

Allerede i dag regner hun med å ha de første sonderingene med byrådspartiene. På spørsmål om det finnes reelle flertallsalternativer til et byråd av Frp, KrF og Høyre, svarer hun:— Det er jo et spørsmål du må stille til det største partiet. De har utspillet. Akkurat nå ser det ikke slik ut, i og med at Venstre har spilt ut alle sine kort og sagt nei til både oss og Arbeiderpartiet.

Etter valget for fire år siden fikk Frp både ordføreren og to byråder. Nå er partiet halvert, men det betyr ikke at Frp gir fra seg en eneste posisjon.

— Vårt mål er å få gjennomslag for mest mulig av Frps politikk, men når det gjelder detaljer om politikk og posisjoner, så er det en sak for seg. Det kommer jeg ikke til å kommentere.

Svekket mannskap

Både i fylkespolitikken og bypolitikken har Frp mistet mange posisjoner og må jobbe med å gjenreise partiets oppslutning med langt færre heltidspolitikere. Det tar Røssland tilsynelatende med stor ro.

— Dette er politikkens vesen. Vi er valgt for fire år. Vi er på oppsigelse og dette vet vi. Velgernes dom avgjør. Vi har ikke tenkt å deppe og vi har tenkt å gjøre det vi kan for at vi skal utgjøre en forskjell. Det må vi gjøre med vekket mannskap. Det blir en forskjell, men dette klarer vi.

Hvorfor gikk det skeis for Frp? Si din mening under!