HANS K. MJELVA

— Jeg ser for meg rader av midlertidige plakatsøyler langs Torgalmenningen, sier Iversen.

BT kunne 13. mai fortelle om byrådets planer for å rydde opp i plakatjungelen i Bergen. Det er bare syv godkjente tavler for plakater i Bergen sentrum, og fra nyttårsskiftet skal bosspolitiet sørge for at alle andre blir fjernet.

Oppslaget førte til sterke reaksjoner i kulturlivet, som fikk møte byråden.

Nå ser det ut til at saken ordner seg. Musikklivets egen interesseorganisasjon, BRAK (Bergen Rockaktører), har fått i oppgave å koordinere arbeidet med å finne løsninger, sammen med de berørte kommunale etatene.

Søyleganger

Iversen lover å legge frem en sak i løpet av høsten, men har allerede klare forestillinger om hvilke løsninger hun ser for seg:

— Vi skal se på tre ting: Å få etablert flere faste plakatsteder for kulturlivet. Så må vi søke å få til noen midlertidig oppsatte kulturbærere, som jeg liker å kalle det.

Iversen ser her for seg mobile søyler, som blir satt opp i «høysesongen», for eksempel under Bergensfest.

— Jeg ser for meg rader av disse på Torgalmenningen, eller fra Den blå steinen til teateret, sier hun.

Iversens tredje tiltak er digitale tavler eller dataskjermer, av den typen en har på flyplasser. Disse ser hun for seg plassert på trafikknutepunkter, og finansiert av kommunen og/eller sponsorer.

Trenger 70 nye vegger

Daglig leder Lene Endresen i BRAK er glad for at Iversen har kommet dem i møte, men er spent på fortsettelsen.

— Det er en veldig god begynnelse at vi er kommet i dialog, og at vi kan løse saken gjennom samarbeid og ikke krig. Reaksjonene på planene har vært sterke. Folk er redde og usikker på hvor de kan gå frem, sier Endresen.

Hun mener små aktører risikerer å gå under, hvis en ikke kommer frem til en løsning.

— Tanken nå er å samle miljøet for å finne ut hvor vi vil ha flere nye plakatvegger, sier hun.

Ifølge Endresen er behovet stort. Selv med dagens plakatanarki er det for få steder. Ofte henger plakatene bare en time eller to, før de blir limt over av andre. På møtet med Iversen ble det hevdet at bransjen trenger 70 nye plakattavler.

BRAK håper å møte kommunen og spesielt Grønn etat neste uke. Blant annet har de ikke fått avklart om kommunen vil begynne nedrivningen av ulovlig oppsatte plakater allerede i sommer, slik samferdselsdirektør Ove Foldnes sa til BT 13. mai.