Nævdal sier at BIR vil rydde opp i de polske arbeidernes lønns— og arbeidsforhold dersom påstandene fra El- og IT-forbundet stemmer.

Forbundssekretær Jan Henrik Larsen sier at polakkene har fått utlevert to arbeidskontrakter.

— En som de blir lønnet etter, og en som skal vises frem til norske myndigheter dersom de spør. Den norske arbeidskontrakten sier 21.000 kroner i måneden, samt 174 kroner i diett pr. dag. Den polske sier 4000 kroner i måneden, og ingenting om diett, sier Larsen.

Han synes det er spesielt alvorlig at dette skjer ved byggeplassen til en kommunalt eid bedrift.

— Hvis vi ikke klarer å få skikkelige arbeidsforhold der, hvordan skal vi klare det andre steder? spør han.

- Vil få konsekvenser

Polakkene jobber for et polsk firma som er leid inn av en tysk underleverandør for sveitsiske Von Roll Environmental Technology Ltd, som har kontrakten på elektroarbeidet på den nye forbrenningsovnen.

— Dersom opplysningene om de to kontraktene stemmer, er det jo svindel. Det vil i så fall få konsekvenser for vår leverandør, sier BIR-direktør Nævdal.

Han kan ikke si hvilke konsekvenser som vil være aktuelle. I går kveld hadde NRK Vestlandsrevyen en reportasje om saken, og BIR startet arbeidet med å få oversikt over hva som har skjedd.

— Vi vil nøste opp i dette. Dersom det som kom frem i reportasjen stemmer, vil vi rydde opp i det snarest mulig, sier Nævdal.

- Hvordan kan dere gjøre det?

— Vi vil ta det opp med hovedleverandøren, Von Roll, og kreve at arbeiderne får skikkelig lønn. Det står også spesifisert i kontrakten vår med Von Roll.

- Livredde

Jan Henrik Larsen i El- og IT-forbundet satt i går kveld i møte med de polske arbeiderne.

— De er livredde for å bli sendt hjem fordi de har snakket med oss, sier han.

En av arbeiderne skal ha blitt sendt hjem tidligere fordi han stilte spørsmål om arbeidskontraktene, innkvarteringen, maten og sikkerheten på jobb. Polakkene er innkvartert i firemannsrom på Montana ungdomsherberge.

— Han har ikke fått fem øre for de tre ukene han jobbet her. Selskapet sier at han kan takke seg selv, sier Larsen.

Han er fornøyd med at BIR sier at de vil rydde opp, men er fortsatt skeptisk.

— Jeg har drevet litt for lenge i dette gamet til å ta en slik respons for god fisk. Vi vil henge på denne saken til vi får garantier for at de får det som står i de norske kontraktene, uten represalier, sier han.

- Lukker øynene

Forbundssekretæren mener det er soleklart at det er BIRs ansvar å sørge for at norsk lov blir overholdt på byggeplassen.

— Og da holder det ikke bare å lese kontraktene. De må også kreve å se de ansattes lønnsslipper, sier han.

- Er norske arbeidsgivere for godtroende?

— Enten det, eller de lukker øynene bevisst på grunn av det lave prisnivået. Vi vet at dette skjer gang på gang, men denne gangen kan vi bevise det, sier Larsen. Han fortsetter:

— Dersom jeg kjøper en altfor billig Rolex-klokke på gaten kan jeg bli dømt for heleri. Det samme burde gjelde norske bedrifter og oppdragsgivere når det gjelder sosial dumping.