— Det har vært en liten telefonstorm, og det er forståelig, sier BTs Arne Edvardsen, utgavesjef med ansvar for utvikling.

Etter en uke med Bergens Tidende i tabloidformat synes nemlig én ting klinkende klart: Man tukler ikke med været!

Siden omleggingen lørdag har det høljet med henvendelser fra lesere som ikke er fornøyde med den nye værsiden. Utover uken har det reist seg et folkekrav om å få tilbake statistikken for bergensværet.

— Folk fører jo sine egne værstatistikker. Jeg tror bergensere er mer opptatt av været enn andre, sier Turid Bratholmen på nyhetssentralen, som har fått så mange som 40 henvendelser om dagen.

Også sjefredaktør Einar Hålien har mottatt sin del av klagene, innimellom annen ris og en god del ros på nettmøtet med leserne.

— Det er vel det enkeltspørsmålet vi har fått flest ganger. Egentlig er det positivt hvis det betyr at folk ellers er fornøyde, sier Hålien.

Kan bli ny værside til uken

Inntrykket er nemlig at BT-leserne har tatt godt imot det nye formatet. Nå lover Hålien og Edvardsen at man skal jobbe kontinuerlig med å forbedre og finpusse produktet utover høsten. Første prioritet er selvsagt værsiden.

— Vi innser at værspalten ikke er god nok, den er for utydelig og det er innholdselementer som skal tilbake, sier Edvardsen.

Selv om det tar litt tid å bygge om grafikken og justere rutinene, håper han å kunne by på en ny og forbedret side i løpet av neste uke. Der vil man finne observasjonene fra Bergen i går, med nedbør og temperatur, pluss statistikken over de siste 30 dager.

Oversikten over godværs- og nedbørsdager kommer imidlertid ikke tilbake.

— De har vi ikke lyst til å legge på igjen, for der var dataene like ustabile som været, for å si det forsiktig. Folk opplevde at vi hadde mye mer sol enn det som fremgikk av statistikken, sier Edvardsen.

— En millimeter nedbør var nok til at det ble registrert som regnværsdag, selv om nedbøren kom før folk sto opp og det var sol resten av dagen, sier Edvardsen.

Skriften bare virker mindre

Noe annet som har opptatt leserne er størrelsen på brødskriften - det vil si bokstavene du leser akkurat nå.

Mange har beklaget at skriften er blitt mindre, men faktum er at bokstavene er nøyaktig samme størrelse som før. Det er imidlertid et vanlig fenomen at skriften virker mindre når en avis går ned i størrelse, blant annet har alle de svenske avisene opplevd det samme.

Magnus Rustøy, redaktør med ansvar for tabloidprosjektet, utdyper:

— Det er gjort en del undersøkelser og den mest plausible forklaringen kommer fra noen medieforskere ved Universitetet i Göteborg: De har kommet frem til at en fullformatavis holder man med så spredte armer at den kommer nærmere øynene, mens en tabloid legger man ned eller holder rett fremfor seg, slik at den kommer lenger bort fra øynene, sier Rustøy.

— Så det er et spørsmål om briller, ikke mindre skrift.

Uansett ser ledelsen alvorlig på slike innvendinger fra leserne.

— Vi skal komme folk i møte, så vi vurderer å justere skriftstørrelsen, sier Edvardsen.

Amundsen, Paul S.