Sol, kulde og dryss av snø. I minst en uke fremover kan regnfrakken forbli i garderobeskapet til fordel for vinterfrakken.

— Det kalde og stabile vinterværet fortsetter, og det blir ennå litt kaldere i uken som kommer. Gradestokken vil nok ligge på null eller lavere, sier vakthavende meteorolog Karstein Eitrheim ved Vervarslinga for Vestlandet.

Alle strøbiler ute i natt

Men det som er godt nytt for mange, er dårlig nytt for andre.

Ifølge vaktoperatør Ronny Sleire ved Vegtrafikksentralen i Hordaland, var alle strøbiler i Stor-Bergen kalt ut til tjeneste i natt.

— Mesta jobber full rulle gjennom hele natten med alt de har av mannskaper. Når det meldes væromslag av denne typen, må vi være forberedt, sier Sleire.

Han både håper og tror at samtlige som har tenkt seg ut på veiene fredag har lagt om til vinterdekk.— Det må vi bare anta. Legger man ut på sommerdekk under slike forhold, går det dårlig, sier vaktoperatøren.

Garantert julestemning

For vinteren har fått overtaket her vest, etter en uvanlig regntung høst.

Utenfor vestlandskysten ligger det slør med snøbyger fra nord til sør, klare til å gi et melisdryss i det vi går inn i adventstiden.

— Fredag og lørdag blir det kaldere, med innslag av snø. Søndagen blir det opphold og klarvær. Det skal nok bli riktig så fin stemning nå som vi går inn i adventstiden, sier Eitrheim.

Årsaken til det strålende vinterværet er at Vestlandet så langt unngår den sur sørvesten, som i fjor ga mildvær og regn store deler av desember.— Nå får vi stabil vind fra sørøst, med tørt og fint vær. Ifølge prognosene vil det vedvare til neste torsdag. Det må vi vel si oss fornøyd med, sier meteorologen.

Regntøy på stand-by

I motsetning til det gamle munnhellet om at det ikke kan være godt vær i nord og sør samtidig, får hele Norge en langvarig periode med stabilt godvær.

Østlendingene kan vente seg ennå lavere temperaturer enn her vest, ned mot fem til seks blågrader i Oslo.— Nord-Norge kommer nok best ut med østavind og klarvær, sier Eitrheim.

Hvordan det vil se ut etter neste torsdag, tør ikke meteorologen å spå.

— Det er mer spennende å leve i spenning. Men vi som har tilbrakt litt tid her i Bergen er nok smertelig klar over at regntøyet aldri bør henge for langt unna, sier han.

SNØR JULEN INN: Et slør med snøbyger langs kysten vil føre til dryss av snø i helgen.
Utsnitt fra yr.no/kart