— Vi kan ikke ha en sorteringsordning som er god i teorien, men ikke i praksis, sier byråd Trond Tystad.

Klarer ikke Bergen Interkommunale Renovasjonsselskap (BiR) å få folk til å følge nyordningen, blir det en sak for bystyret.

— Vårt mål er at mest mulig avfall skal resirkuleres i Bergen. Da må vi ha ordninger som bergenserne bruker og som de synes er bra, sier Tystad.

Papirkaos

TVHordaland dokumenterte i går at bergenserne ikke har forstått det nye sorteringssystemet BiR har lagt seg til. Bergenserne tror gavepapir er papir og kaster det i papirbeholderen. Ikke i restavfallet, der BiR mener det hører hjemme.

Det var i oktober BiR i en reklamekampanje oppfordret folk til å sortere papiravfall på tre ulike måter. Bare lesestoff, som aviser, ukeblader og reklame regnes som papiravfall og legges i den brune dunken eller bringes til egne innsamlingspunkt. Papp og melkekartonger må bringes til andre innsamlingspunkt og puttes i egne beholdere der.

Eggkartonger og gavepapir er restavfall og skal i den grønne bossbeholderen.

Kurt Oddekalv og Miljøvernforbundet er rasende på BiR og mener ordningen er tungvint og lite motiverende for miljøbevisste bergensere. Oddekalv har oppfordret folk til å sabotere hele sorteringssystemet.

Holder stø kurs

Men mye pepper og stor forvirring til tross, BiR holder stødig fast ved sin kurs. Bergenserne skal lære at papir ikke bare er papir.

— Vi fortsetter med å innarbeide den nye ordningen, så får vi se hvordan den fungerer etter et halvt år, sier informasjonssjef Kirsti Kildahl.

Til tross for reklamekampanjer og mye oppstuss om nyordningen har ikke bergenserne skjerpet seg.

— Foreløpig har vi ikke sett noe bedring. Men ordningen er ny og det er usikkert hvilke effekt Oddekalv har hatt, sier Kildahl.

Hvert år bruker BiR nærmere 10 millioner kroner på å sortere søppel.