— Vi setter inn alt vi har av biler og mannskap, og allerede til helgen skal det være mye bedre i sentrum, sier informasjonskonsulent Tina Skudal i BIR.

Men det er grenser for hva BIR-mannskapene tar med seg. Mange steder i sentrum har det dannet seg lokale «bossfyllinger», der folk har kastet løse plastposer som så er blitt revet opp av kråker og rotter.

Innholdet som er spredd utover gaten kommer ikke BIR til å gjøre noe med.

Ikke BIRs jobb

  • Overflaterydding er ikke vår oppgave, og vi kan heller ikke prioritere dette nå som det er så mye boss som skal hentes, sier Skudal.

— Litt forsøpling fører ganske fort til mye forsøpling, men det er og blir forbudt å sette restavfall ut på gaten, tilføyer hun.

De som har benyttet sjansen til å sette ut gamle møbler i bosskaoset, må også regne med at de blir stående på fortauet.

— Det sier seg selv at komprimeringsbiler for restavfall ikke kan ta med seg sofaer, sier Skudal.

Tar litt ekstra

Vanligvis tar BIR bare innholdet i bosspannet, men nå etter streiken kommer bossbilene også til å ta med bossekker som er plassert ved spannene, lover hun.

Hun understreker at bossbilene følger vanlige ruter. De som vanligvis har tømming på fredag må vente til fredag, og de som har tømming neste onsdag, må vente til den tid før spannet blir tømt.

— Vi må regne med at det tar litt ekstra tid. Der vi normalt kan kjøre fem gater kan vi nå bare kjøre tre gater før vi må opp og tømme bilen. Det betyr at vi kommer senere enn folk er vant til mange steder, sier hun.

Gjenvinningsstasjonene tar det litt lenger tid å få åpnet. Grunnen er at alle containere er stappfulle, og må tømmes før de kan ta imot nytt avfall.

BIR åpner portene til gjenvinningsstasjonene klokken 10 mandag. Unntakene er stasjonen i Samnanger, som åpner tirsdag, og Osterøy, som åpner onsdag i neste uke.

Synspunkter på saken? Si din mening her.