I går presenterte byrådet endringene i forslaget til kommuneplanens arealdel, som skal gjelde frem til 2017. Etter høringsrunden i vinter har fagetaten og byrådet gjort 74 store og små endringer på plankartet som avgjør hvor man skal få bygge hva i årene fremover.

– Jeg har aldri opplevd slikt engasjement i en sak. Denne planen angår alle bergensere, sier byrådsleder Monica Mæland.

Byggeboom i Arna

Viktigst er det kanskje at det årlige boligbehovet økes fra 1200 til 1500. Det utgjør 3000 flere nye boliger i Bergen i planperioden. Tusen av dem kan komme i dalen sør for Spåkevann i Arna, foreslår byrådet.

Totalt legger planen opp til 2274 nye boliger i Arna de neste ti årene. Det vil i så fall bety en kraftig befolkningsvekst for Bergens minste bydel, som i dag har rundt 11.000 innbyggere. Byråd Lisbeth Iversen tror ikke det vil bli problemer med å finne kjøpere til boligene i Arna.

– Vi tror folk vil bo i Arna når de ser hvor fint det blir der. Vi vil ruste opp med miljøgater og uteområder. Dessuten kommer det forhåpentligvis dobbeltspor i Ulriken, som vil sikre hyppige togavganger til sentrum. En veitunnel er også planlagt, sier Iversen.

Mener det er nok

Arealplanlegger Tore Jensen i firmaet Opus sa til BT i februar at Bergen trenger 2900 nye boliger i året for å holde tritt med etterspørselen. Byrådet nøyer seg altså med drøye halvparten.

– Er det nok til at alle som ønsker det, vil få plass i Bergen?

– Det vil i hvert fall bli plass til veldig mange. Vi mener vi har boligareal i søkk og kav. Du må huske på at vi også ønsker å satse kraftig på fortetting av eksisterende boligområder, sier Iversen.

Kommunen tror det vil bli mulig å bygge 8000 nye boliger som fortetting. Iversen mener derfor den planlagte boligveksten er stor nok til å dempe prispresset på boliger i Bergen

Ap: Bygg i tøffelavstand

Flest nye boliger i felt skal Åsane få, med 4050, fulgt av Fana og Arna. Til sammenlikning er det kun lagt opp til ett nytt boligfelt i Fyllingsdalen, med 300 boliger på Straume.

Fyllingsdøl og Ap-veteran Arne Jakobsen reagerer på den manglende satsingen på bydelen.

– Her ligger alt til rette. Få minutter til sentrum, og du kan nå barnehager, buss og butikk med tøflene på. Fyllingsdalen trenger fornying, og det burde være nok av tomter å ta av, sier Jakobsen.

Han varsler at Ap ønsker å legge til rette for enda flere nye boliger i Bergen, gjerne sentralt plassert.

Mangler næringsareal

Bergen Næringsråd har krevd minst 1000 ekstra dekar med næringsareal. Byrådsleder Monica Mæland sier de har lett etter flere arealer, men at det er vanskelig. Fylkesmannen har for eksempel fremmet innsigelser til de planlagte næringsparkene på Liland og Kokstad Vest.

– Men her må vi samarbeide med nabokommunene og tenke som én region. Det er ikke noe problem dersom en bedrift etablerer seg i Fjell i stedet for Bergen, sier Mæland.