I går la helse— og omsorgsbyråd Trude Drevland frem sitt forslag til endring av kjøkkenreformen.

Går det gjennom i bystyret, vil to nye kjøkken åpnes fra 1. april. Ytterligere to kan følge om noen år. Videre skal det bli mindre av «kok-kjøl»-metoden og mer «kok-servér». Kvalitetskontrollen med råvarene skal også sikres.

Kamp for de eldre jubler

— Jeg kan garantere at det meste skal bli bedre med dette, sier Trude Drevland.

— Så du kan love at Bergens eldre skal få bedre mat?

— Ja. Jeg har arvet denne saken, og liker den ikke, men ja, svaret er ja, sier Drevland med ettertrykk.

Fire millioner kroner i året vil den nye ordningen koste Bergen kommune, i tillegg til et investeringsbeløp på to millioner kroner.

Interesseorganisasjonen «Kamp for de Eldre» har i mange år kjempet mot kjøkkenreformen. Leder Helga Sellevold var storfornøyd i går.

— Vi har veldig lyst å si gratulerer med dagen til de eldre i dag! Og det er jo nesten fristende å si «hva sa vi», smiler Sellevold. Hun understreker at hun ikke har fått finlest rapporten.

- Hjemmeboende glemt

Det mest positive, slik Sellevold ser det, er at man åpner for private aktører. To nye kjøkken og økte driftsmidler for Gullstøltunet ønskes også velkommen.

Liv Røssland er delvis fornøyd med resultatet som ble lagt på bordet i går.

— Vi er glade for at de ønsker å snu i saken. Det at flere skal få tilbud om fersk mat er veldig bra, men vi er samtidig skuffet. De hjemmeboende er ikke nevnt i det hele tatt, og de bør også bli tilbudt «kok-servér»-ordningen, sier Røssland.