• Min klient innser at han har gjort en fryktelig tabbe. Han er innstilt på å samarbeide med politiet, sier advokat Jostein Alvheim.

Han forsvarer en av de to siktede i saken. Begge to fremstår nå som angrende syndere. De lover å legge alle kort på bordet.

— Min klient vil gjøre det han kan for å hjelpe politiet med å oppklare saken, sier advokat Kaj Wigum, som forsvarer den andre håndverkeren.

Dårlig økonomi

De to siktede eier og driver et lite byggefirma med besøksadresse i Solheimsviken. Den yngste av dem, en 28 år gammel bergenser, er daglig leder i selskapet. Den andre, en 29-åring, er nestleder i styret.

Bergens Tidende har gått gjennom selskapets regnskaper for de siste årene. Det viser seg at økonomien har vært dårlig.

Regnskapene for årene 1999 til og med 2001 viser bare røde tall. I 2001 omsatte selskapet for 1,8 millioner kroner, mens resultatet før skatt var minus 675.000 kroner.

Selskapet hadde en bokført negativ egenkapital på minus en halv million kroner ved inngangen til fjoråret.

Ifølge regnskapene eier de to håndverkerne to eiendommer i Bergen sentrum. Den ene ble kjøpt for fire millioner kroner i 2000. Den andre for 2,2 millioner kroner i fjor.

I avhør skal de to ha innrømmet å ha brukt stjålne materialer ved oppussingen av sistnevnte bygning.

I tillegg til å pusse opp bygårder, leier de siktede ut flere leiligheter i Bergen. Enkelte leiligheter skal være innredet med tyvegods, blant annet kjøkkenvifter og sentralstøvsugere.

Tidligere ustraffet

Det er fortsatt uklart hvorfor de to mennene la seg ut på en kriminell løpebane. Begge er tidligere ustraffet.

— Jeg kan ikke si noe om min klients motiv for tyveriene, sier advokat Jostein Alvheim.

Nære familiemedlemmer av de to håndverkerne eier mindre aksjeposter i byggeselskapet. De benekter ethvert kjennskap til tyveriene.

— Dette kommer som lyn fra klar himmel. Jeg vet bare at min sønn sitter i varetekt. Hele saken er uforståelig. Jeg kan ikke skjønne at det skal være brukt tyvegods under oppussingsarbeidet, sier faren til den ene håndverkeren.

Den ene av de siktede ble i går varetektsfengslet for en uke med brev- og besøkskontroll. Tingretten valgte å løslate kompanjongen, men påtalemyndigheten påkjærte umiddelbart fengslingsspørsmålet til Gulating lagmannsrett.