Det ble klart da dommer Gunnar Torkildsen leste opp dommen mot Trond Ramsland i tingretten klokken 15.00 i ettermiddag.

Web-tv: Se dommeren lese domsslutningen

— Justismord

— Et justismord. Den mest patetiske bevisvurdering jeg noensinne har hørt opplest av noe menneske, reiste Ramsland seg og utbrøt da Torkildsen var ferdig.

Like etterpå, litt lavere:

— Du er en klovn, Torkildsen. En klovn.

Ramsland anket så hele dommen på stedet. Dermed er det duket for en ny runde i Ramsland-saken i Gulating lagmannsrett neste år.

- Henrettelse

Ifølge Torkildsen fremstår drapet som en regulær henrettelse. Dommeren la vekt på at samtlige fire skudd Rønnestad ble påført, i seg selv var dødelige.

— Det er tydelig at gjerningsmannen ville være sikker på at Ingse Rønnestad ikke hadde noen mulighet til å overleve, heter det i dommen.

Totalt er Ramsland også dømt til å betale 1,451 millioner kroner etter drapet på Ingse Rønnestad. En snau million går til Ramslands to sønner, mens 240.000 går til Aud Karin og Odd Rønnestad, Ingses foreldre.

I tillegg må Ramsland betale 250.000 kroner i saksomkostninger. Kapteinløytnanten er også fradømt sin stilling i Sjøforsvaret.

- Særdeles skjerpende

Aktor gikk også inn for at Ramsland skulle dømmes for overlagt drap, men det mente retten det ikke var grunnlag for.

— Her var vi i tvil, sa Torkildsen, men viste til at det kun var spekulasjoner - ikke bevis - som tydet på overlegg.

Torkildsen var derimot ikke i tvil om at drapet var utført under særdeles skjerpende omstendigheter.

— Det er utført på en brutal og gruoppvekkende måte, mente dommeren, og la vekt på at Rønnestad og Ramslands sønner i realiteten er fratatt mulighet for omsorg fra noen av foreldrene.

Falske beskyldninger

Tingretten mener det også er skjerpende at Ingse Rønnestad var i ferd med å stable på beina en bedre tilværelse og et parforhold som var langt sunnere enn det hun hadde hatt med Ramsland.

— Tiltalte frarøvet henne denne muligheten, sa Torkildsen.

Tingretten har festet seg ved det den mener er gjentatte bortforklaringer fra tiltaltes side - blant annet påstander fra Ramsland om at politiet har plantet bevis.

Retten la også vekt på at 39-åringen konsekvent har nektet for "selv de mest opplagte bevis", samt rettet falske beskyldninger mot andre.

— I tillegg er det stevnet vitner som ikke har tilført saken noe av betydning, sa Torkildsen.

Alt dette mente han var begrunnelse for saksomkostningene tiltalte må punge ut med.

Strengere straff

Aktor, statsadvokat Randi Gabrielsen, la i sin sluttprosedyre ned påstand om 20 års fengsel, så dommen var altså strengere enn påstanden.

Da dommen ble forkynt, fortrakk ikke Ramsland en eneste mine.

Forsvarer, advokat Harald Stabell, gikk inn for full frifinnelse, eventuelt at Ramsland kun ble dømt for forsettlig drap.

<b>DØMT:</b> Trond Ragnvald Ramsland er dømt for drapet på sin eks-kone.
Politiet