I 2002 brukte nordmenn over 30 milliarder kroner på pengespill. Etter hva BT får opplyst hos Lotteritilsynet, ligger 2003 an til å bli et rekordår for omsetning innenfor pengespill i Norge, og bli mange milliarder kroner høyere enn året før. Særlig skal det være på spilleautomater at nordmenn bruker pengene sine.

Det betyr at en familie på fire hver eneste måned spiller bort 2200 kroner. Årlig utgjør det 26.500 kroner, viser en oversikt Holberg forvaltning har satt sammen.

Ved å spare et tilsvarende beløp, kan man nærmest garantere en lottogevinst — over noe lengre tid.

— Statistikken viser at aksjemarkedet over tid gir en årlig avkastning på ti prosent, sier partner Gunnar Torgersen i Holberg Forvaltning.

Sparer en familie 500 kroner i uken, kan det altså bli milliongevinst, dersom man er tålmodig.

Lotto og spilleautomater

Men aksjemarkedet frister ikke folk flest. I 2003 plasserte vi bare 1,2 milliarder kroner i aksjefond. Ola nordmann og hans familie er langt mer tilbakeholden med pengene når det gjelder sparing. Vi vil heller bruke pengene våre på Lotto, Rikstoto, Oddsen, fotballtipping og spilleautomater.

— Nordmenn satser på kortsiktig gevinst, påpeker Holberg.

Etter at pensjonskommisjonen i januar la frem sitt forslag til pensjonsreform, har økonomieksperter stått i kø for å fortelle hvordan nordmenn best kan spare til sin pensjonstilværelse. Folketrygden er ikke lenger en garanti for folk flest. Men ingen eksperter har trukket frem pengespill som et godt sparevalg.

— Debatten viser at folk må ta ansvar for sin egen sparing. Nordmenn sparer generelt altfor lite i aksjemarkedet. Og aksjer er uten tvil den formen for sparing som gir best avkastning over tid, sier Torgersen.

Også daglig leder Robert Aakre i Acta mener aksjemarkedet er den beste langsiktige spareformen.

— Har du en 25 års horisont på din sparing, kan du ta litt risiko. Historien viser at aksjemarkedet har hatt vekst, trass i svingningene som har vært, sier Aakre.

Rentenedsettelsene har gitt mange lånekunder muligheten til å øke sine avdrag for å betale ned gjelden sin raskest mulig. Aakre anbefaler folk å vurdere å sette dette inn i aksjefond i stedet.

Vil ha spenning

Gunnar Torgersen i Holberg Forvaltning har ingen forklaring på hvorfor nordmenn har mye lettere for å putte penger inn i spill enn i sparing. Sjansen for å vinne i Lotto er minimal, mens langsiktig sparing i aksjemarkedet har en langt større sannsynlighet for å gi gevinst, forutsatt at du er langsiktig.

Gambling er også spenning.

— Man skal ikke ta spenningen fra folk. Bruker du 30 kroner i uken på Lotto, er ikke det så mye. Men 500 kroner i uken er mange penger, påpeker han.

De siste to-tre årene har det globale aksjemarkedet vært gjennom en kraftig nedtur. Mange har tapt sparepengene sine, og langt fra fått den gevinsten de har ønsket seg.

Ekspertene advarer derfor mot å tro at aksjemarkedet er et sted å være dersom du er kortsiktig.

— Nordmenn kan for lite om sparing og aksjemarkedet. All empiri viser at aksjer gir meravkastning over tid. Men det finnes ingen gratislunsjer, advarer Holberg.