— Det er helt forferdelig. Hadde politiet gjort jobben sin, ville ikke den andre voldtekten ha skjedd. Den tredje kvinnen ville heller ikke blitt overfalt, sier advokat Aage Mjeldheim, som er bistandsadvokat for alle de tre fornærmede i saken.

Aktor, statsadvokat Gunnar Fløystad, vil kreve 10 års sikring for den erklærte sinnssyke mannen. Voldtektsofrene vil i tillegg kreve inntil 150.000 hver i oppreisning fra mannen. Det tredje fornærmede vil kreve en noe mindre erstatning. Det første offeret, en kvinne i 20-årene, fortalte i byretten i går hvordan 36-åringen med makt hadde holdt henne i leiligheten sin, og tvang henne til å ha sex med ham. Etterpå strøk han en kniv over magen hennes, og truet med å stikke kniven inn i henne.

Den første voldtekten ble begått i desember 1998. Den andre voldtekten, under Puddefjordsbroen, skjedde i september 2000. Overfallet på den tredje kvinnen skjedde drøye to uker etterpå. Det var først da han ble fengslet. Mannen skal også ha kommet med drapstrusler overfor folk, og plaget en tidligere nabo.

36-åringen er erklært sinnssyk, og kan derfor ikke straffes. Likevel har han sittet ett år i varetekt.

— Hvorfor er denne saken blitt så gammel, ville byrettsdommer Ove Kjell Hole vite.

— Det er nok mange grunner til det. Jeg vet rett og slett ikke, svarte aktor, statsadvokat Gunnar Fløystad.

— Saken er en tragedie for alle involverte. Mannen er ikke strafferettslig tilregnelig. Å sitte varetektsfengslet i ett år er ille nok for folk som er friske. Varetekt er avgjort ikke noe oppholdssted for syke mennesker, sier 36-åringens forsvarer, advokat Odd Drevland.

For halvannen uke side ble 36-åringen overført til psykiatrisk sykehus. Etter at han sluttet å ta medisinen sin, ble tilstanden hans kraftig forverret.

— Han knuste cellen sin. Han mistet fullstendig kontroll, sier Odd Drevland. Kriminalsjef ved Bergen politidistrikt, Svein Erik Krogvold, ønsker ikke å kommentere saken.