Men de lurer ikke fem år gamle Laura Aadland. Hun vet at hekser bruker lange hansker fordi de ikke har negler på fingrene. At de har parykk fordi de ikke har hår. Og at de prøver å lure giftige drops i snille barn.

Og i går stilte sjarmtrollet fra Rosetårnet Barnehage på Den Nationale Scene, i musefletter og grønt foldeskjørt, for å ta imot den gjeveste premien i teatrets heksekonkurranse. Helt prikkfritt, nemlig, hadde Laura listet opp de fem kjennetegnene som skiller hekser fra vanlige folk.

For eksempel at heksedamer har blått spytt, store nesebor og at de mangler både negler, tær og hår. Og at de synes at barn lukter hundebæsj.

Det står nemlig i hekseboken mamma har lest for henne.

Ble betenkt

Men det var ikke fritt for at femåringen som hadde bursdag på selveste halloween-dagen forleden, rygget litt betenkt inn i mamma Margareths fang da de sleske DNS-heksene Tonja Sanborn og Berte Taraldsen plutselig tryllet seg inn i teatrets restaurant, med heksefavnene fulle av premier.

Med bøker (Roald Dahls «Heksene», selvfølgelig), eksklusive t-skjorter og plakater fra DNS og gratis meny for hele familien på et burgersted som begynner på M.

Og, like selvfølgelig, teaterbilletter for hele familien til forestillingen «Heksene», som siden begynnelsen av oktober har gått for full salong og tilløp til vettskremt jubel på Engen.

— Og ikke bare med barn i salen, men også påfallende mange ungdommer og voksne, forteller teatrets informasjonsleder Bente Aae.

Søster-seier

Konkurransen DNS har hatt gående utløste ikke mindre enn 600 svar, mest fra småhekser. Men blant vinnerne var også 16 år gamle Linda Sørfonn Moe fra Askøy. Hun delte raust æren for premielasset med lillesøstrene, de lett opprømte tvillingene (10) Silje og Tone, som også kunne sin Roald Dahl på rams og som ikke lot seg be to ganger da teaterklokkene kimte.

Den tredje av fellesvinnerne var 12 år gamle Therese Rabben, men hun kom litt for sent til premieutdelingen, sannsynligvis forhekset av snøen underveis.

Fortryllende opplevelse

For teatret er Roald Dahls verdenssuksess blitt en fortryllende opplevelse.

— Interessen er kjempestor og vi har allerede satt forestillingen på plakaten frem til slutten av desember. Den får helt sikkert et liv etter nyttår også, forsikrer markedssjef Birgitte Frostad, som sto for premieutdelingen.

Ingen heks hun, så vidt vi kunne se.

VINNERE: Fem år gamle Laura Aadland på mamma Margareth Hagens fang er en av vinnerne i Den Nationale Scenes heksekonkurranse. Det er også Linda Sørfonn Moe (16) til høyre. Helt til venstre teatrets informasjonsleder Bente Aae.
FOTO: EIRIK BREKKE