Det var klokken 14.40 i går ettermiddag at to maskerte personer kom seg inn i butikken, som har spesialisert seg på kostbare armbåndsur.

På grunn av store verdier i butikken har Urmaker Bjerke et system som gjør at de ansatte må manuelt «buzze» kundene inn i lokalet. Gårsdagens ranere kom seg inn i butikken med å smette inn idet en kunde var på vei ut. Med en pistolliknende gjenstand skal de ha truet til seg armbåndsur, i tillegg til å knuse flere glassmontre med brekkjern.

Så knuste ranerne seg vei ut igjen.

Etter det BT har grunn til å tro, har ranerne fått med seg 20-30 armbåndsur.

— Jeg er helt skjelven. Jeg har nettopp hatt en pistol mot meg, sa en ung mann til Bergens Tidende like etter ranet i går. Da var innerdøren hos Urmaker Bjerke knust og glass lå utover hele inngangspartiet og ut på fortauet. Bare minutter før hadde alt vært normalt.

- Dette er amatører

— Det var et målbevisst ran som var gjennomført i løpet av få minutter, sier informasjonsleder Trygve Hillestad i politiet.

Halvor Bjerke, daglig leder i Urmaker Bjerke AS-butikkene i Norge, er ikke enig med Hillestad.

— Dette er amatører som tydeligvis ikke har peiling. Her knuser de glassmontre og tar de fem billigste klokkene som ligger der, sier Bjerke.

BT møtte Bjerke i går kveld, mens han støvsugde butikklokalet for knust glass. Bjerke kom fra hovedkontoret i Oslo i går ettermiddag, etter å ha fått nyheten om ranet.

Blant annet løp ranerne av gårde med fire Michel Herbelin-klokker til 2000-3000 kroner stykket.

— Det virker jo litt amatørmessig når det ligger igjen mange Cartier-klokker, til opptil 30.000 per stykk, i samme knuste monter, sier Bjerke og rister på hodet.

Klokkene er merket

Men noen dyre klokker har ranerne fått med seg. Blant annet ble tre Rolex-klokker stjålet, i tillegg til merker som Breitling og Tissot.

— Hvordan har de ansatte tatt dette?

— Våre ansatte trenes årlig for å håndtere slike situasjoner. Men det er ikke morsomt når noen kommer brasende inn i butikken og fekter med våpen, sier Bjerke.

— Men det er jo forferdelig at vi skal bygge bunkers i stedet for drive butikk, sier Halvor Bjerke. Som antyder at ranet ikke er i nærheten av samme størrelsesorden som det mer profesjonelt utførte ranet i mai 2000.

Alle klokkene er merket, noe som gjør at alarmen går om klokkene kommer inn til service eller reparasjon.

— Det er ikke mer enn to dager siden vi fikk inn et ur til reparasjon. Kontrollen vår viste at uret var stjålet for over to år siden.

Etterlyser to personer

— Det ble ikke løsnet skudd i forbindelse med ranet, sier Hillestad. Ranerne løp opp Vaskerelvsmuget i retning Vaskerelven. Alle styrker leter nå etter ranerne, og politiet gir følgende signalement på de etterlyste personene:

— Den ene personen var iført lys bukse og lys overdel med hette, den andre mørk overdel og lys bukse. Sistnevnte person hadde caps, forteller Hillestad.

Politiet leter også etter en kvinne som kan komme til å bli et viktig vitne i saken. Kunden hadde fått justert et ur og forlot lokalene kort tid før ranerne kom. Politiet er svært interessert i å komme i kontakt med damen, som har kort, mørkt hår og var iført en lys, lårsid jakke med hette. Hun bare en mørk skulderveske.

— Hun kan bidra med viktig informasjon og vi håper hun tar kontakt med oss, sier Hillestad.

I går kveld var ranerne fortsatt på frifot.

KNUST: Til tross for at Urmaker Bjerke på Torgallmenningen har installert spesialordninger for å komme inn i butikken, klarte to ranere å komme seg inn i går. Ut gikk det ekstra greit: de knuste seg rett og slett vei.
Foto: Helge Sunde