To menn på 21 og 26 år ble pågrepet og siktet etter vandaliseringen av pepperkakebyen natt til søndag.

Det bekrefter politiet overfor bt.no mandag kveld. De to ble pågrepet i 19-tiden.

De to ble foreløpig siktet for grovt skadeverk.

Like før midnatt ble mennene løslatt etter avhør.

— Formelt er siktelsen opprettholdt. Men jeg kan si så mye som at mistanken mot dem er svekket etter avhørene, sier politiets jourhavende jurist Jan Grahl-Madsen til bt.no i natt.

Han ønsker ikke å gå i detalj om hva de unge mennene har forklart som gjør at mistanken er svekket.

De to stilte i avhør uten advokat, får bt.no opplyst.

Artikkelen fortsetter under bildet.

— Skrøt i telefonen Tidligere i dag ble det klart at videobildene ved stedet ikke hadde gitt politiet mye verdifull informasjon.

— Det er ikke noe nytt i saken foreløpig. Vi har brukt dagen til å bearbeide de opplysningene vi sitter med så langt, sa politioverbetjent Bjørn O. Johnsen ved forseelsesavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon.

Til tross for massiv oppmerksomhet - historien om pepperkakebyen går nå verden rundt - var det kommet inn få nye tips i saken.

I går fikk politiet en henvendelse fra en mann på Nordnes, som hadde blitt vekket av en full mann som skrøt i telefonen av at han hadde knust pepperkakebyen.

Politiet fikk i går også et anonymt tips om to navngitte personer.

— Vi undersøker fortsatt dette tipset, men hvis noen har flere opplysninger rundt det, er vi veldig interessert i å snakke med dem, sa Johnsen.

**Les også:

Næringslivet starter kronerulling**

Politiet har samlet inn og gått gjennom opptak fra overvåkingskameraer i området, for å se om gjerningspersonene kan være fanget opp på video.

Det viste de seg å ikke være.

— Vi har sett på det som er av kameraer, men det har ikke gitt resultat, sier Johnsen.

Lørdag var Bypaviljongen på Torgallmenningen fylt til randen av barn og voksne som pyntet 650 pepperkakehus. I tillegg hadde Bergen Sentrum fått inn omtrent 80 prosent av hus laget av privatpersoner, skole— og barnehagebarn. Alt sto i pepperkakebyen, klart for montering.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

Stort engasjement

I bt. nos kommentarfelt og på Facebook hagler det med kommentarer etter ødeleggelsene.

Yngve Johnsen oppfordrer barnehager til å begynne uken med å lage nye pepperkakehus:

Kjempemobilisering på gang! Veldig bra!!! Men ungene burde få en sjanse til å være med på gjenoppbyggingen — omtrent på samme måte som de leverte. Oppfordrer skoler og barnehager til å ta "fri" fra annet gjøremål mandag eller tirsdag - og lage husene sine på nytt. Dette vil gi barna en følelse av å "kjempe mot det vonde".

— En passelig samfunnstraff for gjerningsmennene vil være å sitte med politivakt på Torgallmenningen å forklare hvorfor de har gjort dette til alle barna som har laget pepperkakehus, sier en far på 53 år til bt.no.

Klarer vi å gjenreise Pepperkakebyen på en knapp uke? Si din mening her.

KNUST: Det meste av Pepperkakebyen ligger nå i ruiner.FOTO: SILJE KATRINE ROBINSON
MALING: Gjerningsmennene har ikke nøyet seg med å knuse husene. De har også helt ut maling og sprøyet med et pulverapparat.FOTO: SILJE KATRINE ROBINSON
SPØKELSESBY: Bare en vegg står igjen av «Spøkelsesslottet».FOTO: SILJE KATRINE ROBINSON