— Det har ikke vært aktuelt å varetektsfengsle ham. Han ble løslatt fra oss i 14.00-tiden, sier politiadvokat Elisabeth Soglo til bt.no

Politiet ønsker ikke å gi noen opplysninger om den pågrepne mannen.

Med engelsk tekst og bilder og tydelige lenker til tragedien i Finland der åtte personer ble drept i en skolemassakre ble truslene lagt ut på YouTube.

"Working class hero"

Det var en kvinne i London som oppdaget videoen og varslet skolen og politiet. Videoen ble lagt ut allerede torsdag kveld, og en ny versjon kom dagen etter. Gjennomføringen skal ikke ha vært humoristisk og innspillingen er lagt ut med et godt engelsk språk. John Lennons "Working class hero" skal blant annet ha blitt spilt på videoen. Budskapet på videoen skal ha vært at de "de skulle drepe alle bitcher"

— Kvinnen hadde vært inne på YouTube og oppdaget bilder og video av skolen sammen med en trussel. Datoen i dag var nevnt spesifikt. Det ble også henvist til skolemassakren i Finland, sier Dale.

— Med bakgrunn i dette iverksatte vi tiltak. Det var ikke mulig å finne ut hvilken pc truslene var sendt fra. Det eneste vi vet er at pc'en som er brukt tilhører Askøy kommune. Derfor fant vi grunnlag for en sikringsaksjon på Erdal skole i dag, sier han.

Trusselvideoen er nå fjernet fra YouTube

Personen som er pågrepet skal ikke ha lovlig tilgang til våpen. KRIPOS har også sjekket at vedkommende har lovlig tilgang til kommunenes pc'er.

Metalldetektor og hunder

Skolens lærere ble varslet i går kveld. Hele skolen ble også gjennomsøkt av politi og hunder. I morges ble samtlige elever sjekket og måtte sluses gjennom en metalldetektor

— Vi gikk gjennom alle sekker og åpnet alle skap, som vi ikke hadde kommet inn i kvelden før. Vi brukte også hunder som er spesialisert på å lukte seg frem til våpen, sier lensmannen.

Rektor ved Erdal ungdomsskole, Leiv Jan Nielsen, understreker at han har tatt truslene seriøst.

— Vi tar dette alvorlig, ikke minst på bakgrunn av det som skjedde i Finland, sier han.

Vurderte å holde elevene hjemme

Alle lærere på skolen var i går samlet til et møte der rektoren informerte dem om situasjonen. Politiet og skolen vurderte om de skulle gi elevene fri i dag på grunn av sikkerhetsstiuasjonen, men kom frem til at det ville være trygt å la dem komme.

Ifølge rektoren skal elevene ha tatt situasjonen og sikkerhetstiltakene med fatning.

— Slik jeg tolker det reagerte de fleste med stor innsikt og forståelse. Det er noe annet å være ung i dag enn for 20 år siden, sier Nielsen.

— En av dem sa til meg at han aldri hadde følt seg så trygg på skolen som det han gjorde i dag, legger han til.

- Lite reflektert

I morges gikk rektoren fra klasserom til klasserom og snakket med elevene om det som hadde skjedd.

— Jeg ba alle som hadde noe kjennskap til videoen på YouTube ta kontakt og fortelle det de visste. Om dette har gitt resultater, vet jeg ikke enda, sier Nielsen.

De 280 elever brukte dagens to første timer til å diskutere utfordringer og problemer knytt til publisering på internett.

— En del ungdommer har et lite gjennomtenkt forhold til hva de legger ut på internett, både på YouTube og Facebook. Jeg håper at personen som står bak dette er en lite reflektert ungdom som ikke har tenkt over handlingene sine, sier Nielsen.

BORGHILD BERGE
Borghild Berge (MMS)