• Jeg kan ikke garantere at jeg ikke kommer til å voldta igjen, sa mannen i et åpent intervju med BT i vår. Nå løslates han på prøve.

Det var i 2001 at mannen overfalt en 20 år gammel kvinne på vei hjem fra byen. Etter å ha fulgt etter kvinnen fra Torgallmenningen angrep han henne i Kalfaret, dro han henne etter håret bak en bil.

Brukte skrujern

Der voldtok og skamferte han henne med et skrujern.

«En ualminnelig grov og avskyelig overfallsvoldtekt» mente retten, som dømte mannen til åtte års forvaring.

I Asker og Bærum tingrett har de i en fersk dom nå kommet til at mannen prøveløslates, på betingelsene at han holder seg rusfri og fortsetter i gruppeterapi, skriver BA. 34-åringen har sonet i Ila landsfengsel, der han har hatt fem korte permisjoner så langt i år.

— Ikke lenger farlig

Mens han har sittet inne har han blitt fratatt en datamaskin fordi det ble funnet porno der. Han har også sendt slibrige tekstmeldinger til en kvinne han møtte i terapi.

En medfange skal ha advart den samme kvinnen om at 34-åringen ville voldta henne. Ila anmeldte forholdet, men politiet henla nylig saken.

Dommerne mener han ikke lenger er så farlig at han ikke kan prøveløslates. Påtalemyndighetene har enda ikke bestemt seg for om de anker dommen.

Stilte opp til intervju i BT

I vår møtte Bergens Tidende mannen til et intervju i fengselet. Der fortalte han om hvordan han ble kastet ut av leiligheten sin den aktuelle kvelden og i jakten på en rus gikk ut for «å finne seg en jente for kvelden.»

På Torgallmenningen lette han etter en kvinne, forteller han videre, og fant til slutt en 20 år gammel kvinne som hadde fortalt at hun var på vei til Kalfaret.

— Det var øde beliggenhet som betydde noe, ingenting annet. Det er ikke akkurat praktisk å gjennomføre en voldtekt midt på Torgallmenningen, sa han i intervjuet.

Etter å ha truffet kvinnen igjen ved en tilfeldighet, fulgte han etter på veien. I Kalfaret angriper han henne med et skrujern, slår henne i ansiktet og drar henne bak en bil. Der gjennomfører han voldtekten. Kvinnen stritter i mot, sparker og biter, men gir til slutt opp.

Kan skje igjen

— Det er egentlig et mirakel at jeg ikke drepte henne. Jeg vurderte å kjøre skrujernet rett gjennom hodet hennes. Men det var bare en tanke som gikk gjennom hodet, det var ikke noe jeg hadde bestemt meg for, sa han selv.

I intervjuet fortalte han om en barndom der han selv ble utsatt for overgrep. I mars visste han ingenting om når eller om han ble ville bli løslatt - den gang var konklusjonen fra retten at det var fare for gjentakelse.

— Møter du meg på gaten er jeg ikke farligere enn andre. Jeg går ikke ut herfra med en plan om å voldta. Men jeg kan ikke garantere at jeg aldri kommer til å gjøre det igjen.

ÅSTEDET: Politiet undersøker åstedet i Kalfaret i 2001.
Bergens Tidende