En mann på politiets A-liste over gjengangere ble pågrepet torsdag, siktet for vinningskriminalitet og for å ha kjørt uten førerkort, muligens i ruset tilstand. Politiet mener det er stor fare for gjentakelse, og ville fengsle mannen. I stedet ble han løslatt.

— Det er fullt i kjelleren på politihuset, og ingen ledige plasser i fengsler i hele Norge. Derfor bestemte vi at han måtte løslates, sier politiadvokat Helge Vigerust.

Også for to uker siden ble en gjenganger løslatt på grunn av fulle fengsler. Han var siktet for 16 tyverier.

Ikke første gang

— Situasjonen gjør at vi må legge listen for å fengsle høyere, sier påtaleleder Gunnar Fløystad i Hordaland politidistrikt.

Mens enkelte blir løslatt, fører fulle fengsler landet over også til at personer som er blitt fremstilt for domstoler for varetektsfengsling, blir sittende lenger enn de skal i politiarresten.

Reglene sier at ingen skal sitte mer enn to døgn i politiarrest, før de overføres til et vanlig fengsel.

Lørdag satt fire personer i kjelleren på politihuset i Bergen, alle med rettens kjennelse på at de er varetektsfengslet. En satt der på femte døgnet, mens tre satt på tredje døgnet. En femte person fikk i løpet av dagen plass i et fengsel, etter å ha sittet fem døgn på glattcelle.

— Situasjonen er uholdbar, sier Fløystad.

- Bryter reglene gang på gang

Det synes også byens forsvarsadvokater.

— Samtlige av våre klienter som har sittet i arresten i det siste, er blitt sittende der mellom ett og tre døgn etter at de har vært i retten. Og da har de gjerne vært der to-tre dager allerede, før rettsmøte. Dette er tilnærmet uten unntak brudd på reglene, sier advokat Kjetil Ottesen.

Jostein Alvheim er forsvarer for mannen som ble løslatt i helgen.

— Dette er et tilbakevendende problem. Cellene i politiarresten er ikke bygget for langvarige opphold. Det er ikke human fangebehandling, sier Alvheim, som også er leder for den lokale forsvarerforeningen.

Regionleder Per Sigurd Våge i Kriminalomsorgen deler politiets og forsvarsadvokatenes frustrasjon.

— Vi har hatt en økning fra et snitt på omtrent 700 varetektsinnsatte, til over 1000. I vår region har tallet økt fra 100 til over 140 på et halvt år. Vi har tett kontakt med politiet om situasjonen, men når vi antallet varetektsfanger øker så kraftig, er vi på en måte sjakk matt. Vi har rett og slett ikke flere plasser å tilby, sier Våge.

Har ikke tro på Halden

  1. mars åpnet nye Halden fengsel 56 varetektsplasser, en drøy måned før planen, for å bøte på den akutte plassmangelen. Det nye fengselet har også stått sentralt i svarene når Justisdepartementet gjentatte ganger de siste månedene er blitt konfrontert med situasjonen.

— Foreløpig har vi ikke merket noe til åpningen i Halden. Jeg tviler på at det vil løse alle problemene, sier påtaleleder Gunnar Fløystad.

Statssekretær Terje Moland Pedersen sier at regjeringen jobber intenst med å finne løsninger på problemet. Han påpeker at politiet er svært aktive når det gjelder fengslinger.

— Statistikken går ikke i retning av at det er mer kriminalitet nå. Hvorvidt alle som fengsles, må i fengsel, vil jeg ikke gå inn i. Men vi er opptatt av å finne løsninger på dette, det er ikke tilfredsstillende at gjengangere går fri, sier Pedersen.