Situasjonen blir vurdert som så uholdbar at bergenspolitiet nå har bedt Politidirektoratet om å bli direkte beordret: Enten til å fortsette å bryte loven, ved å ha varetektsfanger på glattcelle i ukesvis. Eller løslate farlige fanger, med de konsekvenser det har for etterforskning og befolkningens sikkerhet.

Assisterende politidirektør Hans Sverre Sjøvold sier at henvendelsen fra Bergen politidistrikt vil bli behandlet umiddelbart mandag morgen.

— Dette er ikke krisemaksimering. Vi har tatt saken opp med Politidirektoratet og fengselsvesenet en rekke ganger. Det er rett og slett ikke mulig å finne plass i fengslene til personer som er varetektfengslet for alvorlig og gjentatt kriminalitet, sier fungerende kriminalsjef ved bergen politidistrikt, Asbjørn Braanaas.

Det er ikke tillatt å holde fanger i politiarresten i mer enn 24 timer. Bergen politidistrikt har tidligere fått sterk kritikk av blant annet den europeiske torturkommisjonen, for gjentatte brudd på regelverket. Til tross for at fanger blir sendt land og strand rundt, alt etter hvor det er ledige celler, har politiarresten igjen blitt fylt opp av fengslede personer som det ikke har vært mulig å få plassert:

16-åring inne på 6. døgnet

  • En 22-åring som er varetektfengslet for å ha ranet en 14 år gammel gutt, og som tidligere har ranet en 15 år gammel jente, måtte fredag løslates etter mer enn åtte døgn i politiarresten. Påtaleansvarlig jurist fant det uforsvarlig å holde 16-åringen lenger.
  • En 28-åring som er varetektfengslet for knivran, har sittet i over 8 døgn.
  • En 31-årig gjenganger, som er hyperaktiv på innbruddsfronten, har sittet i over 7 døgn.
  • En 16-åring og en 22-åring har sittet henholdsvis 6 og 2 døgn for drapsforsøk.
  • En 17-åring som er fengslet for ran, har sittet i over fem døgn.

- Sett to fanger på hver celle

— Dette er inhuman fangebehandling, som politiet i Bergen både kan bli anmeldt for, og i verste fall også straffet for. Samtidig er det heller ikke forsvarlig å løslate dem. Det er rettslig kjennelse for at de skal holdes bak lås og slå. De er siktet for svært alvorlige forbrytelser, og fengslet fordi de ikke skal ødelegge bevis. Vi vet ikke vår arme råd, sier Asbjørn Braanaas.

Han mener at myndighetene snarest må utvide kapasiteten i fengselsvesenet.

— Å sette to fanger i samme celle er ingen god løsning på lang sikt, men når situasjonen er så prekær som nå mener vi at det er det eneste rette, sier Asbjørn Braanaas til Bergens Tidende.

ARRESTEN: På slike celler sitter fanger ulovlig innesperret i dagevis.
Arkivfoto