Det er de tre lørdagskorpsene Nygaards, Nordnæs og Dræggens som drar på fellestur til Aarhus 25. juni. De møtes i uniform på Torgallmenningen og marsjerer til Bontelabo, der danskebåten «Bergensfjord» venter.

— Dette ser vi frem til, sier Mads William W. Bøkan til bt.no.

Kjedet blir med

Det gjør også Trude Drevland. Bergens ordfører hadde nylig besøk av representanter fra de tre korpsene. Viktige tema ble diskutert.

— Ordførerkjedet skal ikke ut av Bergen, men denne gangen gjør vi et unntak. Ledelsen i de tre korpsene ønsket at jeg skulle stille med kjede. Jeg har forhørt meg med gruppelederne for de øvrige partiene i bystyret, og fått aksept for å ta med kjedet, sier Drevland fornøyd.

— Vi har sjekket dette med forsikringsselskapet. Nå kontakter jeg flyselskap og Avinor for å orientere dem, slik at jeg ikke blir stanset i kontrollen med kjedet, legger hun muntert til.

Det er ikke bare Drevland som har gjort grundig forarbeid i forkant av turen. For halvannet år siden startet buekorpsene planleggingen til turen.

I fjor høst dro de tre sjefene ens ærend på befaring til Aarhus. De sjekket skolen der de skal bo. Men minst like viktig var det å inspisere byens gater, der lørdagskorpsene skal marsjere.

Koster 1,2 mill

På programmet står blant annet oppvisning i Aarhus sentrum onsdag 27. juni. Etterpå møter de ordføreren i Aarhus, med Drevland til stede.

— Vi ser virkelig frem til dette. Vi skal bo på idrettsskolen i byen. Her er flotte muligheter for å spille tennis, drive friidrett, spille fotball og svømme. Det blir mange konkurranser korpsene imellom, sier Bøkan.

Turens budsjett er på 1,2 millioner kroner, og hver gutt betaler 2750 kroner for uken i Danmark. De får også med seg en tur til Fårup sommerland og Legoland.

— Vi setter stor pris på støtten Bergen kommune gir. I tillegg har vi hatt lotteri. Dessuten bidrar gamlekarene med bidrag, sier Bøkan.

Det er program hver dag fra tidlig morgen, men klokken 22.00 skal det være ro på området.

Første gang på 33 år

Forrige gang de tre korpsene dro på fellestur var i 1979, den gang til Göteborg. Da var det 362 gutter med.

De tre korpsene har alltid stått hverandre nær. Tradisjonelt har mange gutter fra finere samfunnslag soknet til lørdagskorpsene, mens gutter i byens andre korps måte arbeide om lørdagen.